Jak na květákové muffiny | recept
Květákové muffiny | recept. Květákové muffiny jsou velmi chutné a snadné, stačí uvařit květák, nastrouhat sýr a smíchat s vejci. Takové slané muffiny mohou být skvělé na svačinu, na výlety nebo jako hlavní chod na oběd. Jedná se o zdravý bezmasý pokrm bohatý na kvalitní bílkoviny. Květákové muffiny určitě stojí za vyzkoušení.
Co je potřeba
Recept na 2 porce (hlavní chod – oběd)
- 500 g květák
- 100 g eidam 30%
- 2 ks vejce
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- zelené bylinky – pažitka, petrželka, libeček, majoránka (podle chuti)
- 1 lžička sušeného droždí
Krok 1
Květák rozdělíme na malé části a uvaříme jej v páře. Uvařený květák rozmačkáme vidličkou. Přidáme nastrouhaný sýr, vejce, koření a smícháme.
Krok 2
Kromě formy na muffiny můžeme použít formičky na suflé, nebo květák jednoduše zapéct v zapékací míse nebo formě na biskupský chlebíček. Formičky nebo mísu vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Poté rozdělíme květákovou směs a pečeme asi 20–25 minut na 180 °C do zlatova.
Krok 3
Pokud tyto muffiny dáme na oběd jako hlavní chod, výborně si rozumí se šťouchanými brambory s jarní cibulkou. V takovém případě je uvedené množství na dvě porce. Pokud je zařadíme na svačinu, jedná se o 4 porce.
Energie a živiny na 1 porci (2 muffiny):
- 1200 kJ (280 kcal)
- 26 g bílkovin
- 13 g sacharidů
- 14 g tuků
- 7 g vlákniny