Jak upéct kuře na divoko s nádivkou | recept
Kuře na divoko s nádivkou | recept. Kuřecí maso je v kuchyni nejvíce variabilní ze všech mas. Chuťově je nepříliš výrazné, a proto se výborně kombinuje se zeleninou, ovocem a různými druhy koření. Následující recept na kuře s nádivkou je sice mírně složitější, ale určitě si dobře pochutnáte, rozhodnete-li se pro něj.
Co je potřeba
- 1200 g kuře
- 200 g mletého masa
- 1 malá cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 starší rohlíky
- trochu mléka na zvlhčení rohlíků
- 1 vejce
- petrželová nať
- 2 lžíce sušených, předem namočených hub
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 3 kuličky jalovce
- 5 kuliček celého pepře
- několik plátků anglické slaniny
- vývar na podlití
- sůl
Krok 1
Nejprve si udělejte nádivku, kterou potřebujete k naplnění břišní dutiny kuřete. Starší pečivo nakrájejte na kousky a lehce zvlhčete mlékem, do misky k nim přidejte mleté maso (směs), namočené houby (v sezoně čerstvé), pokrájenou cibuli, česnek a celé vejce. Směs osolte, vmíchejte drobně pokrájenou petrželovou nať a vše dobře promíchejte.
Krok 2
Z kuřete odstraňte případné zbytky peří a někdy je nutné dočistit kuře i zevnitř, proto to zkontrolujte. Připravenou nádivkou kuře naplňte. Nádivku hodně stlačujte, aby nezůstaly žádné vzduchové kapsy. Kuře pak zašijte nebo zašpejlujte, nádivka nebude vytékat.
Krok 3
Do pekáčku položte naplněné kuře, povrch osolte a pokryjte plátky slaniny. Kuře podlijte malým množstvím vývaru a přidejte k němu všechny druhy koření uvedené v rozpisu. Pečte v troubě při teplotě 200 °C, občas maso přelijte výpekem. Kuře opatrně otáčejte, aby bylo hezky opečené ze všech stran a dejte pozor, abyste příliš nepotrhali kůži. Místo vidličky si pomáhejte vařečkou nebo obracečkou.
Krok 4
Hotové kuře má zlatohnědou kůži. Kuře je správně upečené tehdy, nevytéká-li po zapíchnutí vidlice růžová šťáva, musí být čirá. Kuře po krátkém odpočinutí naporcujte a podávejte s vařenými brambory a brusinkami.
Při manipulaci se syrovým masem dbejte důsledně na hygienu, abyste předešli možné nákaze. Nepoužívejte stejné kuchyňské náčiní na syrové a tepelně zpracované maso. Uvádí se, že bezpečná teplota pro zničení mikroorganismů je 74 °C v celé části masa po dobu nejméně 20 minut.