Jak si vyrobit domácí mascarpone | recept
Domácí mascarpone | recept. Mascarpone je jemný krémový sýr původem z italské Lombardie. Má sladkou jemně oříškovou chuť a používá se k výrobě sladkých dezertů i k náhradě másla. Velmi snadno přejímá pachy, proto je důležité oddělené skladování od jiných aromatických jídel. Mascarpone se v současnosti nevyplatí vyrábět doma, v obchodech je ho dostatek za příznivou cenu. Jestliže ale dostanete koupit smetanu za výhodnou cenu, nebo máte možnost obstarat si smetanu z farmy, zkuste to. Není to tak složité.
Co je potřeba
- 1 l smetany ke šlehání (33 % tuku a více)
- 5 ml vinného octa nebo citronové šťávy
- kuchyňský teploměr
Krok 1
Smetanu vlijte do misky a tu pak „posaďte“ na hrnec s vodou tak, aby se miska se nedotýkala dna. Vodu v hrnci pod miskou uveďte do varu a smetanu zahřejte na 87 °C, avšak ne víc než 90 °C. Během zahřívání ji míchejte. Po dosažení správné teploty zmírníme var a 10 minut za stálého míchání teplotu udržujeme.
Krok 2
Pak ke smetaně přidáme odměřené množství vinného octa nebo citronové šťávy. Lehce směs mícháme, dokud se nezačne srážet. Poznáte to tak, že se ve smetaně objeví syrovátka a hmota zhoustne. Syrovátky není mnoho, objevuje se při míchání, je to nažloutlá tekutina. V tomto okamžiku sejmeme hrnec s miskou z plotýnky, zakryjeme poklicí a necháme 10 minut odstát, aby se hmota ještě více zahustila.
Krok 3
Připravíme si síto a vysteleme ho filtračním papírem nebo namočeným tenkým plátýnkem. Někdo doporučuje zdravotnickou gázu několik vrstev na sobě. Hmotu nalijeme do síta a necháme směs volně vykapat. Nijak ji nestlačujeme, necháme ji tak. Odkapanou tekutinu nevyléváme, ale uschováme.
Krok 4
Po vychladnutí na pokojovou teplotu mascarpone přendáme do misky s uzávěrem a necháme 24 hodin v chladničce. Po této době bude mít správnou konzistenci. Bude-li mascarpone příliš husté, můžeme ho zředit trochou odkapané syrovátky, kterou jsme si uschovali. Doma připravené mascarpone by se mělo spotřebovat do tří dnů. Ať Vám chutná!