Jak si vybrat mezi kávou robustou a arabikou | rady a tipy
Jak si vybrat mezi kávou robustou a arabikou | rady a tipy. Káva je nápoj, který si oblíbily stamiliony lidí na celém světě. A to právem, protože jeho chuť je lahodná, umí povzbudit a dodat nám energii díky kofeinu. Přesto jsou mezi jednotlivými druhy kávy velké rozdíly. Jak se v nich orientovat?
Krok 1
Nejčastěji se můžeme setkat se dvěma nejrozšířenějšími druhy na světě, a to arabikou a robustou. Co do objemu na světových trzích vede arabika. Její chuť je velmi lahodná, jemná, lehká a někdo v ní může vzdáleně vnímat oříškové, kakaové nebo čokoládové podtóny. Pokud je dobře připravená, tak vás okouzlí svoji silnou, aromatickou vůní.
Krok 2
Pro toho, kdo s pitím kávy teprve začíná, je to vynikající volba. Arabika neobsahuje tolik kofeinu, takže kdo si potrpí na slabší kávu, měl by sáhnout právě po arabice. Cena bývá vyšší, protože její pěstování s sebou nese více práce a potíží. Keř bývá často napadán různými škůdci, také sklizeň kávových plodů je mnohem náročnější.
Krok 3
Oproti tomu robusta má silnou, výraznou chuť, a proto se většinou přidává do nejrůznějších směsí právě v kombinaci s jemnější arabikou. Skrývá v sobě více kofeinu, takže stejně velký šálek robusty ve srovnání s arabikou vás mnohem více povzbudí. Její chuť je mnohem jednodušší, bez dalších podtónů, a převládá spíše hořká jakoby zemitá a mírně svíravá příchuť. Tvoří také důležitou součást instantní kávy. Na trhu se se 100% robustou prakticky nesetkáme.