Jak upéct zdravějšího makového beránka | recept
Zdravější makový beránek | recept. Beránek patří mezi tradiční symboly jara a Velikonoc. Tento symbol obnovy života a probouzející se přírody se však užíval již dávno před příchodem křesťanství. Pokud si jej chcete připravit v originálnější variantě a máte rádi mák, zkuste náš recept na zdravějšího makového beránka. Mák moučníku dodá skvělou chuť, texturu a také vápník a další cenné látky.
Co je potřeba
- 2 vejce
- 80 g třtinového cukru
- 100 ml rostlinného oleje
- 120 ml mléka (kravského či rostlinného)
- 180 g celozrnné špaldové mouky
- 60 g mletého máku
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- máslo a hrubá špaldová mouka na vymazání a vysypání formy
- špetka skořice
Krok 1
Vejce ušleháme s třtinovým cukrem do pěny, poté do ní vmícháme rostlinný olej a mléko.
Krok 2
Následně přidáme špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva, mletý mák a špetku skořice. Vyšleháme hustší hladké těsto.
Krok 3
Formu na beránka důkladně vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (pozornost je třeba věnovat zejména oblasti nosu a uší). Do formy vlijeme připravené těsto a dáme péct do trouby vyhřáté na 170 °C zhruba na 30 minut. Upečení zkontrolujeme pomocí špejle.
Krok 4
Beránka necháme mírně vychladnout a poté jej vyklopíme z formy. Oči (a případně i nos) je možné vytvořit pomocí rozinek, ořechů, mandlí či hřebíčků apod. Na krk pak uvážeme mašli z barevné stužky.
- K dochucení těsta lze místo skořice použít vanilkový cukr či vanilkový lusk, případně strouhanou citronovou kůru z BIO citronu.
- Beránek bude vláčnější a ještě zdravější, když do těsta přidáte najemno nastrouhanou mrkev.
- Beránka můžete po vychladnutí přelít citronovou nebo čokoládovou polevou.
- Formu je možné vysypat také strouhankou či kokosem.