Jak upéct slané buchtičky s náplní z růžičkové kapusty | recept
Slané buchtičky s náplní z růžičkové kapusty | recept. S kynutými buchtami se sladkou náplní se každý z vás už setkal. Ale měli jste tu možnost ochutnat buchty slané? O jejich existenci jsem donedávna neměla tušení a hodně mě překvapily. Kapustová náplň je hodně aromatická, pro ty, co nemají kapustu příliš v lásce, doporučuji nahradit ji v receptu hlávkovým zelím. Vyzkoušejte slané buchtičky s náplní, skvěle si pochutnáte.
Co je potřeba
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 70 ml oleje
- lžička cukru
- 1,5 lžičky soli
- 1 žloutek
- 1 středně velký vařený brambor
- 42 g droždí (kostička)
Náplň:
- 250 g růžičkové kapusty
- 100 g uzeného masa
- 1 velká cibule
- sůl
- lžíce octa
- lžíce sádla
- sádlo na vymazání pekáče
- kmín na posyp
Krok 1
Růžičkovou kapustu očistíme od vnějších lístků, propláchneme a drobně nakrájíme. Na lžíci sádla opražíme kostičky uzeného masa, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak do pánve vsypeme kapustu, posolíme ji a pod poklicí dusíme několik minut doměkka. Nakonec okyselíme octem a odstavíme.
Krok 2
Mléko s olejem ohřejeme a do vlažné tekutiny rozdrobíme droždí a přidáme cukr s trochou mouky. Necháme vzejít. Studený vařený brambor rozstrouháme na jemném struhadle a společně se žloutkem, solí a moukou přidáme ke kvásku. Ručně nebo za pomocí kuchyňské techniky vymícháme tužší těsto. Na teplém místě ho necháme přibližně hodinu kynout.
Krok 3
Po hodině (záleží na teplotě místnosti) by mělo těsto zdvojnásobit objem. Vykynuté těsto přeložíme z mísy na nepřilnavou podložku. Rozdělíme na stejně velké díly. Já mám deset opravdu velkých buchet. (Porovnejte velikost na úvodní fotce s dezertním talířkem.)
Krok 4
Každý kousek těsta rozválejte, do středu lžící vložte část kapustové náplně a zabalte obvyklým způsobem.
Krok 5
Do sádlem vymazaného pekáče pokládejte buchty těsně vedle sebe švem dolů. Styčné plochy mezi nimi potírejte sádlem. Nakonec buchty tukem potřete i shora a posypte je kmínem.
Krok 6
Pečte je v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C do zrůžovění. Mělo by to trvat asi 40 minut. Mohou se konzumovat ihned, po rozležení jsou ještě chutnější.