Jak připravit bramborové „klobásy“ | recept
Bramborové „klobásy“ | recept. Dnešní recept sice není nejzdravější, ale jednou za čas si ho může dovolit (skoro) každý. Bramborové „klobásy“ mají s klobásou společný jen vzhled a název, jedná se o smažené těsto z brambor, plněné směsí uzeného masa, cibule a sýra. Spirálky se dají podávat jako samostatný pokrm nebo příloha ke špenátu. Chutnají teplé a studené možná ještě lépe. Vyzkoušejte bramborové „klobásy“, postup s fotografiemi následuje.
Co je potřeba
Těsto:
- 220 g polohrubé mouky
- 500 g vařených brambor
- 1 celé vejce
- 1 lžička soli
- 30 g změklého másla
Náplň:
- 300 g uzeného masa
- 50 g strouhaného tvrdého sýra
- 1 středně velká cibule
- mletý pepř dle uvážení
Dokončení:
- bílek na potření
- sádlo na smažení
Krok 1
Nejprve si připravíme náplň do bramborového těsta. Libovější uzené maso umeleme na masovém strojku spolu s cibulí a tvrdým sýrem. Sýr volte chuťově výraznější, např. čedar. Okořeňte pepřem a promíchejte, přísady se musí rovnoměrně rozptýlit.
Krok 2
Den předem uvařené brambory rozstrouhejte na jemném struhadle a v misce promíchejte s moukou a solí. Pak přidejte na malé kousky naporcované změklé máslo a vejce. Vypracujte tužší těsto.
Krok 3
Těsto rozdělte na dvanáct stejně velkých kousků. Bramborové těsto se musí rychle zpracovávat, proto práci nepřerušujte a ihned pokračujte. Těsto delším stáním řídne.
Krok 4
Z každého kousku rukou vymodelujte váleček a následně ho rozválejte na tloušťku 2 mm. Vyválené těsto by mělo mít rozměry zhruba 20 x 7 cm. Těsto potřete bílkem a do středu, po celé délce, rozložte připravenou nádivku.
Krok 5
Volné okraje přeložte přes sebe a zarolujte, aby se těsto spojilo a vznikl „had“. Pak váleček stočte do spirály, stejně jako kdyby to byla vinná klobása. Konec zajistíte špejlí nebo párátkem.
Krok 6
Bramborové klobásy smažte ve vyšší vrstvě oleje. Po usmažení přebytečný tuk odsajte papírovým ubrouskem. Podávejte teplé jako přílohu ke špenátu. Mohou se konzumovat i jen tak, bez přílohy, teplé i studené. Dobrou chuť!