Jak připravit cannelloni se špenátem a masem | recept
Cannelloni se špenátem a masem | recept. Plněné těstoviny podle následujícího receptu vyžadují trochu více práce při přípravě. Odměnou za ni je jejich výborná chuť. Stejným způsobem si můžete uvařit i lasagne. Množství si můžete upravit podle své chuti a počtu porcí. Rozpis surovin postačí pro 5 lidí, je to poměrně syté jídlo.
Co je potřeba
- cannelloni
- 500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
- 250 g čerstvých špenátových listů
- 200 g žampionů
- 1 středně velkou cibuli
- 2 – 3 stroužky česneku
- oregano
- sůl
- olej na smažení
Omáčka:
- 1 plechovka rajčat
- 1 malá cibule
- sůl
- 1 lžička krupicového cukru
- bobkový list
- oregano
- 2 lžíce olivového oleje
Bešamel:
- 60 g másla
- 60 g hladké mouky
- 900 ml mléka
- sůl
- špetka strouhaného muškátového oříšku
Krok 1
Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli rozkrájenou na kostičky a plátky česneku. Pak přidáme mleté maso a za občasného míchání ho opečeme. Maso osolíme a okořeníme oreganem.
Krok 2
Jakmile maso zbělá, přidáme plátky žampionů a špenátové listy nakrájené na proužky. Společně vše asi 10 minut dusíme pod pokličkou. Pak směs odstavíme a necháme zchladnout.
Krok 3
Jako další krok následuje příprava rajčatové omáčky. Na pánvičce s vyšším okrajem a trochou olivového oleje osmahneme kostičky cibule. Přidáme konzervovaná rajčata (krájená nebo předem pokrájejte), bobkový list, sůl a oregano. Kyselost rajčat srazíme lžičkou krupicového cukru. Omáčku několik minut povaříme a případně vyladíme chuť solí a cukrem podle sebe, pak odstavíme.
Krok 4
Cannelloni nemusíme předvařovat. Během zapékání vstřebají tekutinu z omáček a změknou. Suché (nepředvařené) trubičky naplníme částečně zchladlou masovou směsí. Naplněné skládáme do olejem potřené zapékací misky těsně vedle sebe. Miska by měla být zcela zaplněná trubičkami v jedné vrstvě.
Krok 5
Na vrstvu těstovin nalijeme rajčatovou omáčku a povrch uhladíme stěrkou tak, aby omáčka zatekla do všech mezer. Nakonec jako poslední vrstva přijde bešamelová omáčka. Do rozpuštěného másla vmícháme hladkou mouku, usmažíme bledou jíšku a zalijeme studeným mlékem. Dobře směs prošleháme, abychom rozbili případné moučné hrudky. Několik minut povaříme a bešamel můžeme ihned použít.
Krok 6
Pokrm vložíme do trouby a při 200 °C zapékáme asi 35 minut. Omáčka se téměř vstřebá, povrch lehce zhnědne a těstoviny budou správně měkké.