Jak uvařit hustou zeleninovou polévku s cizrnou | recept
Hustá zeleninová polévka s cizrnou | recept. Tuto hustou zeleninovou polévku zařazuji do jídelníčku v rámci snižování hmotnosti. Abych nemusela vařit zvlášť pro sebe a zvlášť pro zbytek rodiny, do hotové polévky přidávám nějakou výraznější klobásu nebo kousky uzeného masa. Sama si pak dám stranou bezmasou verzi a ostatním strávníkům přidám uzeninu. Polévka chutná velmi dobře. Vyzkoušejte zeleninovou polévku s cizrnou.
Co je potřeba
- 200 g vařené cizrny
- 1 l vody
- 1 menší červená řepa
- 2 velké brambory
- kousek celeru
- 2 hrsti špenátových listů
- 3 stroužky česneku
- 1 velká cibule
- 2 bobkové listy
- mletý pepř
- sůl
- 3 lžíce oleje
- papriková klobása nebo kousek uzeného masa
- lahůdkové droždí na ochucení (lze vynechat)
Krok 1
Na polévku budete potřebovat cizrnu. Cizrnu propláchněte a den předem namočte do studené vody, nejlépe přes noc. Druhý den ji slijte a v nové vodě uvařte téměř doměkka. Červenou řepu je zapotřebí také uvařit dopředu, do polévky se přidává vařená. Řepu vařte vcelku, jen omytou i s kořínkem. Vařenou nechte vystydnout a teprve pak oloupejte. Místo zdlouhavé přípravy cizrny můžete použít předvařenou z konzervy.
Krok 2
Cibuli nakrájenou na nudličky a česnek na plátky orestujeme v hrnci na oleji. Pak přidáme předvařenou cizrnu, celer a brambory nakrájené na malé kostičky, bobkové listy, mletý pepř a zalijeme vodou v níž jsme vařili cizrnu. Pokud použijeme konzervu, zalijeme směs vývarem. Zvolna vaříme do změknutí všech ingrediencí. Ke konci vaření polévku osolte.
Krok 3
Listový špenát omyjte, nechte ho okapat a pokrájejte ostrým nožem na proužky. Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Pro výraznější chuť polévky přidejte kousky uzeného masa nebo kolečka pikantní klobásy. Tyto přísady se do polévky vkládají až nakonec, nechají se jen prohřát.
Krok 4
Jakmile jsou brambory, celer a cizrna dostatečně měkké, šťouchadlem na brambory část zeleniny rozmačkejte. Polévka se tím zahustí a nemusí se přidávat mouka.
Krok 5
Nakonec přidejte do vařící polévky zbývající připravené suroviny a polévku odstavte. Před podáváním ji nechte několik minut stát v hrnci s poklicí, aby se vše prohřálo. Pak servírujte. Podle chuti můžete přidat sušené lahůdkové droždí.