Jak využít čechřici vonnou | zahrada a rostliny
Jak využít čechřici vonnou | zahrada a rostliny. Čechřice vonná je celkem nenápadná, zato však velmi léčivá bylinka. Roste především v horských oblastech, ale snadno si ji můžete vypěstovat i na zahradě. Již podle názvu je vám určitě jasné, že čechřice oplývá krásnou vůní, ale také sladkou chutí anýzu. Čechřici vonnou můžete využít v kuchyni i pro vaše zdraví.
Co je potřeba
Viz další kroky
Krok 1
Čechřice vonná je nenáročná rostlina, jež se spokojí s polostinným i stinným místem v zahradě. Nevadí jí mráz ani nevlídné počasí, vyžaduje však pravidelnou zálivku. Listy můžeme sklízet po celý rok, kvete pak v období od května do července.
Krok 2
Čerstvé listy připomínající kapradí a stejně tak květy této rostliny se dají využít i v kuchyni při přípravě zeleninových i ovocných salátů, jimž dodá jemné anýzové aroma. Dále se dá přidat i do polévek, bílých omáček, do smoothie, zmrzliny, kompotů či jogurtu. Dříve se používala i jako koření a k aromatizaci čajů. Jedlá jsou také semena a kořeny.
Krok 3
A jaké jsou léčivé účinky čechřice vonné?
- Podporuje trávení a působí proti nadýmání, má mírné projímavé účinky.
- Pročišťuje a posiluje organismus, čistí krev a pomáhá při anemii.
- Pomáhá při kašli a nachlazení, odhleňuje.
Krok 4
Pro léčebné účely se nejčastěji využívá ve formě nálevu z listů či semen. Čajovou lžičku bylinky zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Poté čaj scedíme a pijeme jej 3× denně.
Z kořenů, které se sbírají na podzim nebo kvetoucí nati, se pak připravuje tinktura. Očištěné a pokrájené části rostliny nasypeme do uzavíratelné sklenice, zalijeme je 60% lihem a necháme asi 2 týdny macerovat. Nakonec tinkturu přefiltrujeme přes plátýnko a nalijeme ji do čistých skleniček.
Sušené listy čechřice se díky sladké chuti dají použít jako náhrada bílého cukru.
Čechřice je vhodná i pro malé děti, těhotné a kojící ženy (podporuje také tvorbu mléka). Její užívání nemá žádné vedlejší účinky.