Jak uvařit kubánské congrí | recept
Kubánské congrí | recept. Kubánské congrí jsem poprvé ochutnala v 80. letech a přes počáteční nedůvěru (přece jen vzhledově pokrm příliš nezaujme) mně zachutnalo. Na Kubě se congrí podává jako samostatný pokrm a v každé oblasti se vaří z trochu jiných surovin. Základ z rýže a černých fazolí je ale všude stejný. Černé fazole se dají koupit i u nás, v běžné obchodní síti. Congrí výborně chutná jako příloha k pečenému kuřeti nebo jinému masu.
Co je potřeba
- 1 hrnek černých fazolí (v suchém stavu)
- 3 hrnky rýže (suché)
- 2 bobkové listy
- 4 stroužky česneku
- 1 větší cibule
- 1 oranžová paprika
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- mletý pepř
- mletá paprika
- sůl
- lžička mletého kmínu
- sádlo
- 200 g anglické slaniny
Krok 1
Černé fazole propláchněte a namočte do vody. Nechte přes noc stát. Druhý den je uvařte v neosolené vodě doměkka. Papriky a cibuli očistěte a nakrájejte na slabé proužky. Anglickou slaninu (v některých předpisech doporučují chorizo) rozkrájejte na kousky.
Krok 2
V pánvi na velmi malém množství sádla opečte slaninu a přidejte rýži. Za stálého míchání rýži osmahněte. Pak zalijte vodou a vložte k rýži 2 bobkové listy. Duste pod poklicí. Občas promíchejte a přilijte vodu. Vody nepřidávejte moc, výsledek se má podobat rizotu.
Krok 3
Do měkké rýže vmíchejte uvařené fazole a okořeňte směs rozmačkaným česnekem, kmínem, pepřem a mletou paprikou. Osolte podle chuti a vše dohromady prohřejte.
Krok 4
Na druhé pánvi na tuku osmažte nakrájenou cibuli a papriky. Zeleninu nenechávejte úplně změknout, musí zůstat al dente. Na závěr obsah obou pánví promíchejte a podávejte. Je-li potřeba, dosolte podle chuti.