Jak připravit valašský kontrabáš | recept
Dnešní recept je stará krajová specialita z Valašska. Je to jednoduché a celkem rychlé jídlo z brambor, pohanky a uzeného masa, okořeněné česnekem, majoránkou, cibulkou a pepřem. Jak už to u regionálních specialit bývá, v každé rodině se kontrabáš připravuje trochu jinak. Základ je však vždy stejný. Náš recept má původ na Novojičínsku.
Co je potřeba
- 300 g brambor
- 300 g pohanky
- 300 g uzeného masa
- 1 velká nebo 2 malé cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl podle chuti
- mletý pepř
- majoránka
- lžíce sádla
Krok 1
Uvařte brambory ve slupce. Pohanku přeberte, propláchněte a uvařte v hrnci s vodou. Voda musí sahat alespoň 1 cm nad pohanku. Přiveďte vodu k varu, nechte asi 3 minuty povařit a odstavte. Nechte přibližně 15 minut odstát, pak teprve slijte a propláchněte.
Krok 2
Na lžíci sádla opražte do světle růžova drobně pokrájenou cibuli. Uzené maso nebo libovější anglickou slaninu nakrájejte na kousky.
Krok 3
Připravte si nádobu na zapékání a rozmačkejte do ní uvařené a oloupané brambory. Nádobu nemusíte vymazávat tukem, stačí ten z uzeného masa a smažené cibulky.
Krok 4
K bramborám přidejte všechny ostatní přísady – pohanku, uzené maso, cibulku, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku. Vše dohromady promíchejte a rovnoměrně rozprostřete.
Krok 5
Vložte do vyhřáté trouby a zapečte asi 30 minut při teplotě 200 °C. Podávejte se zeleninovým salátem.
Recept je základní. Máte-li raději bohatší jídla, zalijte základní směs v pekáčku rozšlehanými vejci s trochou mléka a povrch posypte strouhaným sýrem.