Jak upéct domácí česnekovo-bylinkové bagety | recept
Domácí česnekovo-bylinkové bagety | recept. Pokud hledáte tip na jednoduché, chutné a zároveň kvalitní pečivo, máme pro Vás vyzkoušený recept na domácí česnekovo-bylinkové bagety. Podobné bagety seženete jako mražený polotovar i rozpečené v supermarketu, suroviny použité pro jejich výrobu však neohlídáte. Kromě kynutí těsta je příprava velmi rychlá, proto si tyto voňavé bagety raději upečte doma z čerstvých ingrediencí.
Co je potřeba
Co je potřeba na těsto:
- 400 g hladké špaldové mouky (můžete použít klidně celozrnnou) + trocha hrubé na podsypání
- 5 lžic olivového oleje
- 250 ml vlahého mléka (lze nahradit vodou)
- ½ kostky droždí
- 1 lžička třtinového cukru
- ½ lžičky soli
- pečicí papír
Na česnekovo-bylinkové máslo si připravíme:
- 60 g másla
- 3 lžíce nasekaných čerstvých bylinek
- 2 – 3 stroužky česneku
- sůl dle chuti
Krok 1
Nejprve připravíme z čerstvého droždí, třtinového cukru, 3 lžic špaldové mouky a poloviny vlahého mléka kvásek. Necháme jej pod utěrkou asi 10 minut vzejít. V jiné míse smícháme zbylé vlahé mléko s olivovým olejem, přidáme vzešlý kvásek a nakonec do těsta zapracujeme špaldovou mouku a sůl. Těsto necháme kynout zhruba hodinu na teplém místě.
Krok 2
Následně těsto rozdělíme na 2 – 4 stejně velké díly. Z každého kousku vyválíme na pomoučeném vále tenkou bagetu. Bagety několikrát nařízneme nožem, umístíme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme je ještě asi čtvrt hodiny kynout.
Krok 3
Mezitím smícháme povolené máslo s nasekanými čerstvými bylinkami, prolisovaným česnekem a solí. Měla by vzniknout kašička, kterou poté pomocí lžičky naplníme mezery vzniklé naříznutím baget.
Krok 4
Bagety pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova, což trvá v závislosti na velikosti baget asi 40 – 60 minut. Domácí česnekovo-bylinkové bagety se skvěle hodí jako příloha k salátům, středomořským pokrmům, rajčatovým polévkám, ale i grilované zelenině, rybě či masu apod.
Pro přípravu bylinkového másla můžete použít třeba čerstvou petrželku, bazalku, pažitku, saturejku, oregano a mnoho dalších druhů bylinek. Na jaře přidejte klidně i mladé kopřivy, medvědí česnek nebo popenec.