Jak uvařit pikantní fazolovou polévku s rajčaty | recept
Pikantní fazolová polévka s rajčaty | recept. Fazole patří mezi velmi zdravé potraviny a měly by rozhodně tvořit pravidelnou součást jídelníčku. Nejen, že jsou fazole všestranně použitelné, jsou také levné a obsahují velké množství rostlinných bílkovin a dalších látek nezbytných pro správné fungování lidského organismu. Pokud chcete vyzkoušet fazole v chuťově výraznější a pikantnější variantě, potom je následující recept na pikantní fazolovou polévku s rajčaty určen právě pro Vás.
Co je potřeba
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g sušených fazolí
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka loupaných rajčat nebo 3 čerstvá rajčata
- asi 1 litr zeleninového vývaru
- 1 čerstvá či sušená chilli paprička
- sůl, pepř, mletá paprika, čerstvé či sušené bylinky (např. oregano, bazalka, petrželka či tymián)
Krok 1
Fazole namočíme den předem do studené vody, poté je uvaříme spolu s majoránkou nebo jinými bylinkami doměkka. Trvá to zhruba 2 hodiny (záleží na druhu fazolí).
Krok 2
Na olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a najemno nasekaný či prolisovaný česnek, přidáme vařené fazole a rajčata a chvilku je podusíme.
Krok 3
Směs poprášíme mletou paprikou a lžící špaldové mouky a následně zalijeme zeleninovým vývarem. Polévku vaříme na mírném ohni asi 10 – 15 minut.
Krok 4
Část polévky můžeme rozmixovat, bude poté mít jemnější konzistenci. Nakonec ji stačí jen dochutit solí, pepřem, nakrájenou chilli papričkou a bylinkami.
Krok 5
Pikantní fazolovou polévku s rajčaty podáváme s pečivem, ozdobenou lžící zakysané smetany a čerstvými bylinkami.
- Pokud spěcháte, použijte klidně sterilované fazole, polévku pak budete mít připravenou během chvilky.
- Do polévky je možné přidat i jinou zeleninu – např. mrkev, batáty apod.
- Polévku lze vylepšit kouskem opečené klobásy nebo tempehu.