Jak připravit dietní jogurtovou pomazánku | recept
Dietní jogurtová pomazánka | recept. Pomazánka je skvělou volbou nejen ke svačině, poslouží i jako zdravá a rychlá snídaně či večeře. V tomto článku Vám přinášíme recept na dietní jogurtovou pomazánku, která je (jak již sám název napovídá) také velmi lehká. Připravíte ji opravdu snadno a existuje mnoho variant, jak ji nakonec dochutit. Postup naleznete v následujících odstavcích.
Co je potřeba
Co je potřeba (pro 2 – 3 osoby):
- 2 velká balení selského jogurtu (celkem asi 800 – 1000 g)
- 1 lžička soli
- plátýnko na scezení
- Ingredience na dochucení (např. mletý pepř, paprika či jiné koření, čerstvé či sušené bylinky, česnek apod.)
Krok 1
Jogurty nalijeme do misky a promícháme je se solí. Poté hmotu přemístíme do cedníku vyloženého plátýnkem (můžete použít i čistou utěrku), vše zatížíme talířem a necháme v lednici přes noc odkapat.
Krok 2
Ráno vymačkáme přebytečnou tekutinu a pomazánku můžeme klidně podávat. Dá se však také dochutit kořením, prolisovaným česnekem, najemno nakrájenou cibulí, strouhaným sýrem, bylinkami, nasekanými chilli papričkami nebo jinými oblíbenými ingrediencemi.
Krok 3
Jogurtovou pomazánku podáváme s čerstvým pečivem a zeleninou. Případné zbytky uskladníme v uzavíratelné nádobě v chladu.
- Slitou syrovátku můžete použít do koupele, případně ji vypít. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, a má proto mnoho příznivých účinků na pleť i pokožku celého těla. Užívaná vnitřně pak účinně detoxikuje lidský organismus, snižuje cholesterol atd.
- Do pomazánky neváhejte přidat strouhanou zeleninu – např. salátovou okurku, mrkev, celer či ředkvičky.
- O něco tučnější pomazánku připravíte z řeckého jogurtu. Výhodou však je, že syrovátka je odstraněna již při jeho výrobě.