Jak upéct sicilskou pizzu | recept
Sicilská pizza | recept. Jestliže u pokrmů upřednostňujete silnější vrstvu těsta, máme pro Vás tip na skvělou sicilskou pizzu. Sicilská pizza má silné nadýchané těsto a dá se poklást nejrůznějšími ingrediencemi dle Vaší chuti. Její příprava je vhodná i pro začátečníky.
Co je potřeba
Co je potřeba na těsto:
- 350 ml vlažné vody
- 500 g hladké špaldové mouky (část můžete nahradit celozrnnou špaldovou moukou)
- 1 balíček sušeného droždí
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
Co je potřeba na dokončení:
- Rajčatová omáčka na potření (asi 150 ml)
- Čerstvé či sušené bylinky
- Šunka, salám či kuřecí maso, strouhaný sýr a zelenina na pokladení pizzy
Krok 1
Sušené droždí promícháme s 50 ml vlažné vody a necháme jej chvilku aktivovat. V jiné míse hněteme mouku se zbylou vodou, následně přidáme aktivované droždí a vše opět promícháme šlehačem s hnětacími háky nebo vařečkou. Nakonec přilijeme i olivový olej a těsto osolíme. Necháme jej pod utěrkou kynout asi půl hodiny, posléze jej znovu promícháme a necháme půl hodiny vykynout. Těsto bude díky tomu hladké.
Krok 2
Těsto rukama vmačkáme na plech vyložený pečicím papírem tak, aby mělo všude přibližně stejnou tloušťku.
Krok 3
Po celé ploše rozetřeme rajčatovou omáčku a pizzu poklademe libovolnými ingrediencemi (např. špenátem, žampiony, lilkem, cibulí, cherry rajčaty apod.), posypeme ji strouhaným sýrem a čerstvými či sušenými bylinkami. Skvěle se hodí třeba bazalka, oregano či rozmarýn.
Krok 4
Pizzu vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme ji zhruba 20 minut v závislosti na tloušťce těsta. Sicilskou pizzu podáváme teplou i studenou.
- Jestli je pizza dostatečně upečená, vyzkoušejte pomocí špejle.
- Na sicilskou pizzu můžete použít pálivý salám a sušené či nakládané chilli papričky.
- Chuť sicilské pizzy skvěle doplní černé olivy.