Jak udělat čokoládové hrudky s ořechy a semínky | recept
Čokoládové hrudky s ořechy a semínky | recept. Nabízím recept na další druh nepečeného cukroví, se kterým zaručeně sklidíte úspěch. Také tyto čokoládové hrudky jsou velmi jednoduché na přípravu. Stačí je dělat opravdu na poslední chvíli, jinak hrozí, že se snědí ještě před Vánoci. Přesvědčte se sami, vyzkoušejte si připravit čokoládové hrudky s ořechy a semínky, je to tak snadné.
Co je potřeba
- 200 g čokolády
- 50 g lískových oříšků
- 100 g slunečnicových semínek
- 50 g mandlí
- 50 g dýňových semínek
- 100 g rozinek
- lžička mleté skořice
- trochu citronové kůry
- 50 g ztuženého tuku (Omega)
Krok 1
Mandle a lískové ořechy nemusíte (ale můžete) oloupat. Jestliže se rozhodnete pro loupání, zalijte je vroucí vodou, nechte několik minut pod poklicí a pak slupku lehce stáhnete. Pokud vám z nějakého důvodu nevyhovuje složení oříšků a semínek, můžete recept obměnit. Hrudky mohou být i z para, kešu, pistáciových, piniových a jiných ořechů, stejně jako místo slunečnice nebo její části můžete použít sezam, bílý mák. Vždy však dodržte hmotnostní poměr uvedený v předpisu.
Krok 2
Mandle a lískové oříšky ostrým nožem rozsekejte na menší kousky. Pokud máte velké rozinky (Jumbo), také je rozkrájejte. Menší korintky nebo sultánky nechte vcelku.
Krok 3
Ořechy a semena nasucho opražte na pánvi. Začněte největšími tj. mandlemi, pak přidejte lískové ořechy, dýňová semena a nakonec slunečnici. Jednotlivé přísady přidávejte chvíli po sobě a dejte pozor, ať je nepřipálíte. Stále směs míchejte.
Krok 4
Nakonec do pánve přidejte rozinky, mletou skořici a citronovou kůru. Zamíchejte a ihned odstavte.
Krok 5
V jiné nádobě rozpusťte nalámanou čokoládu se ztuženým tukem. Rozpouštějte ji opatrně při nízké teplotě nebo ve vodní lázni. Čokoláda může být hořká, mléčná i bílá, záleží na vašich preferencích.
Krok 6
Do rozpuštěné čokolády vmíchejte opraženou směs a řádně promíchejte. Ořechy a semínka si udržují dlouhou dobu teplo, počkejte chvilku, až hmota začne houstnout. Během čekání ji občas promíchejte.
Krok 7
Tvořte hrudky pomocí lžičky. Pokládejte hromádky na plech s papírem na pečení. Nechte ztuhnou v chladu a pak nožem oddělte od papíru. Máte-li doma silikonové formy na pralinky, můžete hmotu plnit do nich. Ztuhlé hrudky vložte do cukrářských papírových košíčků a uchovávejte v chladu.
Nejjednodušší způsob je klást hmotu rovnou do papírových košíčků a nechat ji ztuhnout. Je to nejrychlejší a ušetříte si čas.