jaktak.cz

Jak uvařit kukuřičnou polévku | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Kukuřici známe jako pochoutku v podobě vařených či grilovaných klasů případně popcornu. Tím však její využití zdaleka nekončí. Z této na vlákninu bohaté obiloviny si snadno připravíme třeba lahodnou krémovou polévku. Pusťte se do toho s námi, nejen že si pochutnáte, ale také doplníte vitamin A i B, antioxidanty a kukuřice dokonce pomáhá se snižováním cholesterolu.

Co je potřeba

  • 700 g mražené kukuřice
  • 2 brambory
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 červené papriky kapie
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml plnotučného mléka
  • olivový olej
  • kurkuma
  • 1 lžíce vinného octa
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželová nať

Krok 1

V hrnci rozehřejeme olivový olej, nasypeme nadrobno nakrájenou cibulku a necháme ji zesklovatět. Poté přidáme prolisovaný česnek a kurkumu (asi ½ čajové lžičky), necháme rozvonět. Nakonec přisypeme brambory nakrájené na drobné kostičky a mraženou kukuřici. Krátce osmahneme a zalijeme vývarem.

Krok 2

Polévku přivedeme k varu a vaříme asi30 minut. Mezitím dáme péct celé papriky do trouby předehřáté na 180°C. Papriky pečeme na plechu, dokud jejich slupka nezčerná a papriky nejsou měkké. Trvá to dle velikosti asi 20-25 minut.

Krok 3

Upečené papriky vložíme do mikrotenového sáčku nebo zabalíme do potravinářské folie a necháme zapařit. Po pár minutách je vyjmeme, oloupeme slupku a odstraníme semena. Papriku nakrájíme na drobné kostičky a nasypeme do malé misky. Přidáme lžíci vinného octa, lžíci olivového oleje a dle chuti osolíme a opepříme.

Krok 4

Uvařenou polévku dochutíme solí a pepřem. Přilijeme mléko a rozmixujeme polévku tyčovým mixérem. Je-li polévka příliš hustá, rozředíme ji přidáním mléka, vývaru, případně vody. Po dosažení požadované krémové konzistence polévku ještě krátce prohřejeme. Polévku podáváme s kopečkem pečených paprik a ozdobíme nasekanou petrželovou natí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-kukuricnou-polevku-recept.html