Jak uvařit kukuřičnou polévku | recept
Kukuřici známe jako pochoutku v podobě vařených či grilovaných klasů případně popcornu. Tím však její využití zdaleka nekončí. Z této na vlákninu bohaté obiloviny si snadno připravíme třeba lahodnou krémovou polévku. Pusťte se do toho s námi, nejen že si pochutnáte, ale také doplníte vitamin A i B, antioxidanty a kukuřice dokonce pomáhá se snižováním cholesterolu.
Co je potřeba
- 700 g mražené kukuřice
- 2 brambory
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 červené papriky kapie
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml plnotučného mléka
- olivový olej
- kurkuma
- 1 lžíce vinného octa
- sůl, pepř
- čerstvá petrželová nať
Krok 1
V hrnci rozehřejeme olivový olej, nasypeme nadrobno nakrájenou cibulku a necháme ji zesklovatět. Poté přidáme prolisovaný česnek a kurkumu (asi ½ čajové lžičky), necháme rozvonět. Nakonec přisypeme brambory nakrájené na drobné kostičky a mraženou kukuřici. Krátce osmahneme a zalijeme vývarem.
Krok 2
Polévku přivedeme k varu a vaříme asi30 minut. Mezitím dáme péct celé papriky do trouby předehřáté na 180°C. Papriky pečeme na plechu, dokud jejich slupka nezčerná a papriky nejsou měkké. Trvá to dle velikosti asi 20-25 minut.
Krok 3
Upečené papriky vložíme do mikrotenového sáčku nebo zabalíme do potravinářské folie a necháme zapařit. Po pár minutách je vyjmeme, oloupeme slupku a odstraníme semena. Papriku nakrájíme na drobné kostičky a nasypeme do malé misky. Přidáme lžíci vinného octa, lžíci olivového oleje a dle chuti osolíme a opepříme.
Krok 4
Uvařenou polévku dochutíme solí a pepřem. Přilijeme mléko a rozmixujeme polévku tyčovým mixérem. Je-li polévka příliš hustá, rozředíme ji přidáním mléka, vývaru, případně vody. Po dosažení požadované krémové konzistence polévku ještě krátce prohřejeme. Polévku podáváme s kopečkem pečených paprik a ozdobíme nasekanou petrželovou natí.