Jak udělat bramborový salát s křenem | recept
Bramborový salát s křenem | recept. Bramborový salát jako štědrovečerní pokrm je novodobý zvyk. Údajně se na našich stolech objevil až koncem 19. století. Bramborový salát se nedělá všude stejně, každý kraj má své zvláštnosti a v mnoha rodinách se recept dědí po několik generací. Salát z následujícího receptu má mít původ v jižní části republiky. Je zajímavý a bez zálivky chutná i v teplejších obdobích roku.
Co je potřeba
- 1 kg vařených brambor
- 250 g čerstvé salátové okurky
- 2 svazky ředkviček
- 1 středně velká cibule
- 6 vajec vařených natvrdo
- 100 g strouhaného křenu
- 200 g bílého jogurtu
- 200 g majolku
- sůl
- mletý černý pepř
- podle chuti ocet
Krok 1
Od kvality brambor se odvíjí dobrý výsledek, proto jejich výběru věnujte pozornost. Vybírejte salátové odrůdy. Brambory uvařte den předem. Druhý den je nakrájejte na kostičky a stejně tak vejce uvařená natvrdo.
Krok 2
Salátovou okurku oloupejte a nakrájejte na čtvrtkolečka nebo kostky. Ředkvičky nastrouhejte na plátky a cibuli na proužky. Cibuli zvolte červenou, ať je salát hezky barevný. Křen velmi jemně nastrouhejte nebo rozmixujte. Do salátu patří čerstvý křen, konzervovaný nemá takový říz.
Krok 3
Veškeré nakrájené přísady v míse promíchejte, osolte, okořeňte mletým pepřem a vmíchejte bílý jogurt promíchaný s majolkou. Podle potřeby okyselte octem nebo šťávou z citronu. Salát se dá konzumovat i jen tak, výborně se hodí k rybě.
Krok 4
Kdo nemá rád saláty s majonézou, může ji nahradit trochou oleje. Salát chutná úplně jinak v létě, kdy je k dispozici zelenina ze zahrádky nebo pole.