Jak upéct cukroví z arašídové mouky | recept
Cukroví z arašídové mouky | recept. Plněné kousky z arašídového těsta jsou zpestřením tradičního vánočního sortimentu cukroví. Aby chuť burských oříšků byla co nejvýraznější, jsou obsaženy i v krému na slepování a cukroví je s nimi nazdobeno. Na přípravu těsta jsem použila špaldovou mouku, původní recept je z hladké pšeničné mouky. Vyberte si tu, kterou máte raději.
Co je potřeba
Na těsto si připravte:
- 240 až 250 g hladké špaldové mouky
- 220 g arašídové mouky
- 140 g moučkového cukru
- 240 g másla
- 2 lžíce tekutého medu
- lžičku mleté skořice
Na náplň:
- 150 g másla
- 80 g arašídové mouky
- 2 lžíce kakaa
- cukr podle uvážení
Poleva:
- čokoláda
- ztužený tuk
Krok 1
V misce si promíchejte veškeré suché přísady. Nemáte-li k dispozici arašídovou mouku, snadno si ji sami vyrobíte z nesolených buráků, které co nejjemněji nastrouháte. K promíchané sypké směsi přidejte změklý tuk, tekutý med a ručně vypracujte těsto.
Krok 2
Hotové těsto zabalte do potravinářské folie nebo mikrotenu, zabráníte tím vysychání těsta. Nechte ho odpočinout přes noc v chladničce.
Krok 3
Druhý den vyvalujte na nepřilnavé podložce pláty silné asi 3 mm. Vykrajujte libovolné tvary a pokládejte je na plech vyložený papírem na pečení. Kousky se mohou péci na nevymazaném plechu. Těsto obsahuje dost tuku a cukroví jde snadno dolů, nepřichytává se. Pokud se těsto při vyvalování lepí na váleček, lehce podsypávejte moukou.
Krok 4
Vykrájené cukroví na plechu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte do lehkého růžového zbarvení. Mělo by to trvat asi 7 minut. Troubu hlídejte, pečivo se snadno spálí. Po upečení ho nechte vychladnout v jedné vrstvě, zůstane rovné a nezkroutí se. Po úplném zchladnutí se může naplnit nebo uskladnit a naplnit později. Po upečení jsou kousky tvrdé, uležením nebo naplněním však změknou.
Krok 5
Jako náplň se dá použít arašídová Nugeta, nebo si udělejte krém vlastní. Změklé máslo utřete s cukrem a kakaem, přisypte arašídy. Poměr potřebných přísad si vylaďte podle vlastní chuti. Cukroví je měkké brzy.
Krok 6
Upečené tvary slepte náplní a polijte čokoládovou polevou. Aby byla poleva lesklá, zachovejte poměr 2:1 ve prospěch čokolády. Nepoužívejte na polevy tuky jako např. Hera, ty obsahují různě velké procento vody a poleva se nemusí povést. Volte ztužený tuk, např. Omega.