Jak upéct máslovou vánočku | recept
Máslová vánočka | recept. Vánočka je tradiční vánoční pečivo, které se v dnešní době dá koupit po celý rok v obchodech. Tomu, kdo byl chtěl letošní sváteční stůl obohatit o doma pečenou, vlastnoručně vyrobenou vánočku, je určen následující recept. Vyzkoušejte máslovou vánočku, určitě vám zachutná.
Co je potřeba
- 250 ml mléka
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 70 g cukru krupice
- 1 žloutek
- 20 g droždí (polovina kostičky)
- 90 g másla
- citronová nebo pomerančová kůra
- 100 g rozinek
- volitelně mandle
- máslo na potření
- moučkový cukr na posyp
Krok 1
Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné. Přidejte do něho lžíci z odváženého množství cukru, předem rozehřátý, vychladlý tuk přibližně stejné teploty jako mléko a rozdrobte polovinu kostky droždí. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Do vykynutého kvásku vmíchejte žloutek, citrusovou kůru a mouku promíchanou se špetkou soli. Ručně nebo kuchyňským robotem vypracujte tužší těsto. Nechte v zakryté míse asi hodinu kynout v teple.
Krok 2
Vykynuté těsto vyklopte na vál, zapracujte do něj rozinky a rozdělte na stejně velké díly. Počet dílů si určete sami, podle toho z kolika pramenů vánočku hodláte péci. Pro co nejlepší výsledek doporučuji použít váhu.
Krok 3
Jednoduchou vánočku upletete složením ze 3 pater. Spodní patro ze 4 pramenů, prostřední ze 3 a horní ze 2. Pak jednotlivá patra položíte na sebe. Každé patro, před položením dalšího, uprostřed zmáčkněte třeba vařečkou. Řiďte se fotografií. Sestavenou vánočku nechte na plechu, vystlaném papírem na pečení, ještě asi půl hodiny kynout.
Krok 4
Vykynutou vánočku potřete bílkem, posypte plátky mandlí (pokud chcete) a vložte do trouby. Trouba musí být předem vyhřátá na 180 °C. Aby se vánočka nerozjela, můžete její konce zajistit párátky, které po upečení nesmíte zapomenout odstranit.
Krok 5
Při pečení vánočku občas zkontrolujeme, ale neotvíráme dvířka trouby zbytečně. Jestliže se vánočka začne odspodu připalovat, podložíme plech ještě jedním plechem navíc. V opačném případě ji zakryjeme papírem na pečení. Vánočka je hotová, má-li světlehnědý povrch a zapíchnutá špejle se po vytažení nelepí. Na ještě teplé housce nechte rozpustit několik plátků másla. Po vychladnutí sypejte moučkovým cukrem.
Rozinky se vyplatí mít v zásobě naložené v rumu. Jsou pak chutnější.