Jak upéct mini trdelníčky | recept
Mini trdelníčky | recept. Každý z vás se už jistě setkal se „staročeským“ trdelníkem. Tato pochoutka, prodávaná ve stáncích s občerstvením na nejrůznějších akcích, ve skutečnosti staročeská původem není, proto ty uvozovky. Podle některých pramenů je původem z Rumunska, odkud se k nám dostala přes Maďarsko a Slovensko. Pečivo podobné trdelníku, avšak pod jiným názvem, znají i v jiných zemích. Recepty se liší podle oblastí, někde se dědí i rodinné receptury. Správný trdelník se peče na bukovém válci, na mini trdelníčky postačí kovové trubičky na pečení kremrolí.
Co je potřeba
Těsto:
- 450 g polohrubé mouky
- 20 g moučkového cukru
- 70 g másla
- 20 g droždí
- 200 ml mléka
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
- 1 lžíce rumu
- špetka soli
Náplň:
- 30 g strouhané čokolády
- 30 g strouhaného perníku
- 30 g sekaných datlí
- 30 g krupicového cukru
- 30 g strouhaných ořechů
- 30 g sekaných rozinek
- mletá skořice
- citronová kůra
- máslo na potírání
Krok 1
Ve vlažném mléce rozpustíme cukr a přidáme rozdrobené droždí. Promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do vzešlého kvásku zašleháme celé vejce a žloutek, přidáme špetku soli, lžíci rumu, vlahý tuk a směs vlijeme do mouky. Vypracujeme těsto a necháme asi hodinu kynout. Misku s těstem postavíme na teplé místo a přikryjeme utěrkou.
Krok 2
Mezitím, co těsto kyne, připravíme suroviny na posyp. Perníčky rozstrouháme nebo podrtíme, datle, ořechy a rozinky nakrájíme nadrobno a čokoládu nastrouháme. Přidáme skořici, cukr, citronovou kůru a vše dohromady promícháme.
Krok 3
Vykynuté těsto rozválíme na plát (3 mm), potřeme rozpuštěným máslem a posypeme připravenou směsí. Válečkem posyp vtlačíme do těsta a rádlem krájíme proužky asi 2 cm na šířku a 4 cm na délku.
Krok 4
Proužky těsta natočíme na kovovou trubičku na pečení kremrolí. Vejdou se 3 proužky vedle sebe. Původní recept doporučoval těsto natáčet na trubičky posypem ven, ale mně se to neosvědčilo, posyp špatně držel a opadával. Nechávám ho uvnitř trdelníčků. Na trubičky se nelepí a zůstane hezky uvnitř.
Krok 5
Trdelníky pečte v předehřáté troubě při teplotě 190 °C do zrůžovění. Po vyjmutí z trouby je potřete rozpuštěným máslem a obalte v cukru ochuceném skořicí. Kdo má rád málo sladké, nemusí je obalovat vůbec.