Jak připravit rychlý bramborový salát s Moravankou | recept
Rychlý bramborový salát s Moravankou | recept. Bramborový salát je zlatým hřebem tradiční štědrovečerní večeře. Někdo dává přednost osvědčenému rodinnému receptu, jiný rád experimentuje a zkouší pokaždé něco jiného. Patříte-li ke stejně „postiženým“ jako já a již od konce léta zkoušíte nové a nové recepty, nabízím jeden vyzkoušený a jednoduchý. Nejvíce se mi osvědčil na obložené chlebíčky. Vyzkoušejte rychlý bramborový salát s Moravankou.
Co je potřeba
- 1 kg brambor
- 2 sklenice Moravanky
- 4 vařená vejce
- 1 středně velká cibule
- 1 lžíce hořčice
- trochu oleje
- sůl
- mletý pepř
- volitelně šunka
- volitelně majonéza, bílý jogurt
Krok 1
Aby se bramborový salát povedl, je důležité mít ty správné brambory. Ne z každých brambor namícháte chutný salát. Na salát volte brambory varného typu B, popř. A/B. Označení brambor varným typem je povinnost obchodníka. Brambory uvařte nejlépe den předem. Vychladlé oloupané brambory nakrájejte na kostičky.
Krok 2
Středně velkou cibuli nakrájejte na drobné kostičky a na trošce oleje ji zpěňte a nechte vychladnout. Takto upravená cibule pak nezpůsobuje trávicí potíže. Jestliže plánujete do salátu přidat majonézu, pak rozkrájenou cibuli spařte horkou vodou.
Krok 3
Moravanku sceďte, ale nálev si dejte stranou. Hodí se při závěrečném dochucování salátu. Okurky a cibuli pokrájejte na kousky, ostatní zeleninu nechte tak, jak je. Pokud nemáte rádi pikantnější chuť, odstraňte feferonku.
Krok 4
Vejce uvařte natvrdo. Aby byl žloutek hezky žlutý bez náznaku zelené barvy, kterou způsobují sloučeniny síry při dlouhém vaření, dodržte předepsanou dobu varu. (Vejce vložte do studené vody, vodu uveďte do varu a vařte 10 minut, pak zchlaďte). Studená vejce protlačte kolečkem na krájení.
Krok 5
Všechny připravené ingredience vložte do misky, osolte, přidejte mletý pepř, lžíci hořčice a dobře promíchejte. Dochuťte nálevem z Moravanky nebo octem. Je možné přidat nakrájenou šunku, ale do správného bramborového salátu nepatří. Salát nechte rozležet v chladu. Před podáváním si do něj podle chuti můžete vmíchat majonézu smíchanou s bílým jogurtem (v případě spařené cibule).