Jak upéct perníkové zázvorky a dortíčky | recepty z jihočeského perníkového těsta
Perníkové zázvorky a dortíčky | recepty z jihočeského perníkového těsta. Pokud plánujete péci více druhů perníkového pečiva, je ideální připravit si do zásoby základní perníkové těsto, tzv. jihočeské. Hotové připravené těsto vydrží v chladničce několik týdnů, můžete péct okamžitě, jakmile budete mít chvilku volného času. Stačí přidat jen několik přísad. Dnes nabízíme recept na neobvyklé perníkové zázvorky a jednoduché dortíky.
Co je potřeba
Na základní těsto:
- 1 kg krupicového cukru
- 500 g tekutého medu
- 900 ml vody
- 50 g marmelády
- 2,20 kg hladké pšeničné mouky
- 25 g perníkového koření (i koupené)
Na zázvorky:
- 500 g základního těsta
- 1 žloutek
- 5 g amonia
- 50 g hladké mouky
- 1 polévková lžíce mletého zázvoru
- cukr moučka, bílek a citronová šťáva na polevu
Na dortíčky:
- 500 g základního těsta
- 1 žloutek
- 5 g amonia
- 250 g loupaných sekaných mandlí
- 7 g koření (směs kardamonu, muškátového ořechu a skořice)
- čokoláda a mandle na ozdobu
Krok 1
Základní perníkové těsto si udělejte nejméně týden dopředu, před plánovaným zpracováním. 100 g krupicového cukru roztavte na karamel, rozřeďte 900 ml horké vody, přidejte med, marmeládu a zbývajících 900 g cukru. Nechte přejít varem, ihned odstavte a nechte zchladnout na 30 °C. Pak vmíchejte mouku s kořením. Rukama vypracujte tužší lepivé těsto. Zabalte do potravinářské folie a nechte v chladu rozležet.
Krok 2
Perníkové dortíčky
Vezměte půl kilogramu základního perníkového těsta a přidejte 1 žloutek, ve kterém jste rozšlehali 5 g amonia. Poté přisypte oloupané spařené mandle pokrájené na nudličky a koření. Vypracujte tužší těsto, bude to trvat delší dobu, než se těsto dobře spojí.
Krok 3
Vypracované těsto rozdělte na 5 dílů a každý díl rozválejte přes celý plech na pruh o síle 5 mm. Pečte na plechu vyloženém papírem na pečení při teplotě 200 °C přibližně 10 minut. Troubu během pečení neotvírejte, těsto by kleslo. Při pečení s amoniem se uvolňuje čpavek, nelekněte se proto neobvyklého zápachu. Při přesném dávkování cukrářského droždí (amonia) není čpavek z hotového pečiva cítit.
Krok 4
Upečené vychladlé pruhy polijte čokoládou a ostrým nožem nakrájejte na trojúhelníky (tvar porce dortu). Ozdobte mandlí, ořechem, lentilkou apod. Chcete-li si s dortíkem pohrát, můžete ho rozkrojit a potřít libovolnou náplní (marmeláda, nugeta, krém). Dortíčky potřebují krátkou dobu na rozležení.
Krok 5
Perníkové zázvorky
Z jihočeského těsta si můžete připravit i netradiční zázvorky. Zázvorky ne každému chutnají, ale perníkové ocení téměř každý. K půl kilogramu perníkového těsta přidejte 1 žloutek rozmíchaný s 5 g amonia a polévkovou lžíci (zarovnanou) mletého zázvoru. Vypracujte těsto.
Krok 6
Těsto vyválejte na plát. Podsypávejte hladkou moukou velmi málo, jen pokud je to nutné. Formičkou na zázvorky vykrajujte kousky a přeložte je na plech vyložený papírem. Tloušťka vyváleného těsta by měla být 5 mm. Zázvorky pečte při 200 °C asi 10 minut.
Krok 7
Vychladlé perníčky polijte bílkovou citronovou polevou. Polevu připravíte z 1 bílku, 180 g moučkového cukru a několika kapek citronové šťávy. Po zaschnutí polevy nechte zázvorky rozležet v chladu.