Jak na hovězí masové kuličky se sýrem | recept
Hovězí masové kuličky se sýrem | recept. Druhů masových kuliček je mnoho, jistě jste se setkali s jejich skandinávskou nebo asijskou podobou. Následující recept je takovou českou variantou. Takto upravené maso je nejen rychle a snadno uděláno, ale tuto podobu ocení určitě i děti, pro něž jsou kuličky hravé a jednoduše je baví více než klasické karbanátky. Vyzkoušejte náš recept na kuličky z mletého hovězího se sýrem. Hovězí maso můžeme také nakombinovat s jiným, klasicky se míchá s vepřovým. Následující recept je velice snadný a poměrně rychlý, zvládne ho i nezkušený kuchař.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 400 g mletého hovězího masa (případně můžete nakombinovat s masem vepřovým)
- 200 g eidamu
- 3 – 4 hrsti strouhanky + na obalení
- 1 hrst ovesných vloček
- 2 vejce
- sůl a pepř
- grilovací koření (dle chuti)
- cca 1 lžíci oleje
Krok 1
V prvním kroku si připravíme maso. Nejlepší je samozřejmě si ho umlít doma, přesně si nakombinujete maso dle své chuti a také máte jistotu, že maso, které použijete je skutečně čerstvé. Umleté maso ochutíme solí a pepřem a rukama pořádně prohněteme, případně tuto práci můžeme přenechat na robotu. Sýr nastrouháme na jemném struhadle. Nasypeme ho do mísy k masu a přidáme strouhanku a ovesné vločky. Rozklepneme vejce a prošleháme je. Nalijeme do mísy, promícháme a ochutíme. Všechno ještě naposledy prohněteme a necháme chvíli v chladu, chutě se pak lépe prolnou.
Krok 2
Troubu rozehřejeme na 200 stupňů. Připravíme si misku se strouhankou. Namočíme si ruce a postupně vyvalujeme jednu kuličku za druhou, ty pak lehce obtiskneme do strouhanky a vložíme do pekáče, který jsme si vymazali olejem.
Krok 3
Pečeme asi 25 minut, záleží na velikosti kuliček. Průběžně je promícháváme, aby se kuličky rovnoměrně opekly že všech stran dozlatova. Podáváme samotné jako předkrm nebo spolu s bramborovými přílohami všeho druhu. Můžete je využít i do bagety. Ke kuličkám se skvěle hodí tatarka nebo si připravte domácí dip dle své chuti.