Jak upéct cibulovo-sýrové rolky | recept
Cibulovo-sýrové rolky | recept. Pokud hledáte recept na jednoduše připravenou, chutnou a bezmasou chuťovku k pivu či vínu, která však může posloužit i jako předkrm či příloha, určitě vyzkoušejte následující recept. Skvělé cibulovo-sýrové rolky budete mít upečené raz dva (vyjma kynutí těsta) a výsledkem budete jistě mile překvapeni. Poradíme Vám také, jak náplň rolek obměnit.
Co je potřeba
Co je potřeba na těsto:
- 250 g hladké špaldové mouky
- ¼ kostky droždí
- 120 ml vlažné vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1 vejce na potření
Na náplň budeme potřebovat:
- 2 lžíce másla
- 3 velké cibule (červené, žluté či jejich kombinace)
- 100 g strouhaného sýra (nejlépe chuťově výrazný – např. niva, balkánský sýr, čedar apod.)
- sůl, pepř, čerstvé bylinky (skvěle se hodí třeba rozmarýn či bazalka)
Krok 1
Z droždí, 2 lžic špaldové mouky a 50 ml vlažné vody necháme vzejít pod utěrkou kvásek. V další míse smícháme olivový olej se zbylou vlažnou vodou, moukou a solí. Následně přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou kynout asi hodinu.
Krok 2
Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na tenká půlkolečka. V pánvi rozehřejeme máslo a nakrájenou cibuli na něm zvolna dusíme, dokud nezměkne. Ochutíme ji solí a pepřem.
Krok 3
Poté z těsta na pomoučeném vále vyválíme tenký obdélníkový plát, poklademe jej připravenou cibulovou nádivkou a posypeme strouhaným sýrem a nasekanými bylinkami.
Krok 4
Těsto stočíme do závinu či rolády a následně jej nakrájíme na silnější plátky. Jednotlivé rolky poté poskládáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme je rozšlehaným vejcem.
Krok 5
Rolky pečeme při teplotě 180 °C asi 15 – 20 minut. Cibulovo-sýrové rolky Vám budou chutnat teplé i studené.
- Zkuste přidat černé či zelené olivy.
- Rolky je možné naplnit také rajčaty a mozzarellou, špenátem a nivou, pórkem a uzeným lososem nebo třeba šunkou se sýrem.