Jak upéct zdravější tvarohovou vánočku | recept
Zdravější tvarohová vánočka | recept. Vánoce se kvapem blíží, a pokud se chcete včas naučit splétat vánočku, určitě začněte co nejdřív. Pro trénink se hodí třeba kousky provázku. V našem článku Vám popíšeme recept na trochu netradiční tvarohovou vánočku, jejíž postup přípravy je rychlejší, vzhledem k tomu, že těsto nemusí kynout. Vánočka je díky tvarohu vláčná a těsto je samozřejmě zdravější.
Co je potřeba
- 2 vejce
- 250 g měkkého tvarohu
- 500 g polohrubé špaldové mouky
- 1 a 1/2 balíčku prášku do pečiva (nejlépe z vinného kamene)
- 100 g třtinového cukru
- 150 g povoleného másla
- 1 vanilkový cukr či vnitřek z poloviny vanilkového lusku
- rozšlehané vejce na potření
- rozinky a mandle na ozdobení
Krok 1
Vejce rozklepneme do mísy a vyšleháme je s třtinovým cukrem do pěny. Následně přidáme povolené máslo, vanilkový cukr a měkký tvaroh a vše důkladně rozmícháme. Poté pomalu zapracováváme špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké nelepivé těsto a přidáme do něj rozinky.
Krok 2
Těsto posléze rozdělíme na 6 stejně velkých dílů (případně upleteme vánočku tak, jak jsme zvyklí), z každého kousku vyválíme nepříliš tenký váleček. Prameny spojíme a zatížíme třeba rendlíkem s vodou, rozdělíme je na 2 části po 3 válečcích (viz ilustrační fotografie).
Krok 3
Při pletení vánočky pracujeme s překříženýma rukama a postupujeme následovně: Levou rukou chytneme pramen, který se nachází úplně vpravo, uprostřed jej obtočíme a poté totéž provedeme s opačnou stranou. Na konci poté prameny spojíme a zatočíme dolů, to samé provedeme se stranou zatíženou rendlíkem. Vánočku vložíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme ji rozšlehaným vejcem a posypeme plátky či kousky mandlí a rozinkami.
Krok 4
Tvarohovou vánočku pečeme zhruba 35 až 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Pokud by bylo potřeba vánočku ještě dopéct, překryjte ji alobalem či pečicím papírem, aby se vršek nespálil.
- Jestliže použijete tvaroh v kostce, bude třeba přidat do těsta asi 2 lžíce mléka.
- Pokud vypracujete řidší těsto (přidejte více mléka), můžete jej použít pro naplnění formy na vánočku. Tento postup je vhodný pro začátečníky, kteří zatím nemají odvahu vánočku uplést.
- Rozinky je lepší předem přes noc namočit do teplé vody, krásně změknou a snížíte také obsah cukru.