Jak připravit zdravý a lehký bramborový salát | recept
Zdravý a lehký bramborový salát | recept. Bramborový salát bývá tradiční součástí nejen štědrovečerní večeře, ale i mnoha jiných slavnostních událostí. Pokud se zajímáte o své zdraví, jistě víte, že spousta majonézy a někdy dokonce i tučná uzenina do vyváženého jídelníčku zrovna nepatří. Zkuste si připravit zdravý a lehký bramborový salát podle našeho receptu.
Co je potřeba
- 1 kg předem ve slupce uvařených brambor
- 2 mrkve
- asi 100 g sterilovaného hrášku
- pickles či nakládané okurky
- 1 velká cibule
- 2 vejce vařená natvrdo
- 1 velký kelímek bílého jogurtu (nejlépe řeckého)
- 1 – 2 lžičky jablečného octa či citronové šťávy
- 1 lžíce plnotučné či dijonské hořčice
- sůl, pepř, čerstvá petrželka či pažitka
Krok 1
Mrkev oškrábeme, omyjeme, uvaříme doměkka a nakrájíme na kostičky. Pokrájíme také cibuli, nakládané okurky a scedíme hrášek.
Krok 2
Brambory uvařené ve slupce oloupeme (není to však nutné, pokud máte domácí) a nakrájíme je na kostičky či kolečka. Klidně použijte známý kráječ brambor ve tvaru kolečka, který je vhodný i pro rychlé krájení vařených vajec.
Krok 3
V míse smícháme nakrájené brambory a další zeleninu a vejce, přidáme bílý jogurt, hořčici a jablečný ocet či citronovou šťávu. Nakonec vše podle chuti osolíme a opepříme a přisypeme posekané čerstvé bylinky.
Krok 4
Vše důkladně promícháme a salát dáme alespoň na 2 hodiny (nejlépe však do druhého dne) uležet do lednice nebo na jiné chladné místo.
- Zeleninu můžeme obměňovat, do bramborového salátu se skvěle hodí také jarní cibulka, pórek, ředkvičky, kukuřice, celer, paprika apod.
- Místo bílého jogurtu je možné použít pouze zálivku z jablečného octa, olivového oleje a hořčice. Dochuťte ji trochou soli a pepře a případně i třtinovým cukrem či medem a čerstvými bylinkami.
- Nakládané okurky lze nahradit na sladkokyselou naloženou cuketou.