Jak připravit slavnostní zapečený camembert | recept
Slavnostní zapečený camembert | recept. Plánujete slavnostní oběd či večeři a chcete zvolit bezmasý předkrm? V tom případě si určitě přečtěte náš článek. Možná znáte hermelín v županu z listového těsta, to je však bohužel často vyrobené z nezdravého palmového tuku. Na následujících řádcích naleznete recept na slavnostní zapečený camembert, který zabalíme do rychle a jednoduše připraveného a zdravějšího tvarohového těsta. Tento pokrm snadno připravíte i během všedních dní.
Co je potřeba
- 2 balení camembertu (případně hermelínu)
- 2 lžíce švestkového čatní nebo pikantního džemu (např. rybízového)
- sůl, pepř, bylinky, semínka na posypání
Na těsto:
- 1 vejce + 1 rozšlehané na potření
- 120 g měkkého tvarohu
- 120 ml rostlinného oleje
- asi 170 g hladké špaldové mouky
- 1/2 lžičky soli
Krok 1
Suroviny na těsto necháme chvíli stát při pokojové teplotě. Poté v míse smícháme vejce s tvarohem a olejem a postupně přisypeme hladkou špaldovou mouku. Nakonec přidáme sůl a vypracujeme rukama hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme jej asi 20 minut odpočinout v lednici.
Krok 2
Posléze jej rozdělíme na polovinu a z každého kousku vyválíme tenký kruhový plát. Doprostřed kruhu umístíme camembert, potřeme jej lžící švestkového čatní či džemu, ochutíme solí, pepřem a čerstvými či sušenými bylinkami.
Krok 3
Camembert zabalíme do těsta a kapsu poté potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme libovolnými semínky (např. mákem, sezamem, lněným semínkem apod.).
Krok 4
Kapsy vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na cca 190 °C asi 20 až 25 minut dozlatova. Zapečený camembert ihned podáváme.
Pro slavnostnější příležitosti můžete použít více těsta a vytvořit z něj okolo sýru měšec. Je možné jej před pečením ozdobně svázat pečicím papírem či provázkem.