Jak na kokosové sušenkové řezy | recept
Kokosové sušenkové řezy | recept. Kokos se ustálil v našem vánočním cukroví už před časem. Pokud děláte kokosky spíše jako znouzecnost, když zbydou bílky po zadělání jiných těst, zkuste letos rehabilitovat kokos třeba s našimi kokosovými řezy. Navíc se obejdete bez vykrajování. Recept je tak vhodný i pro cukrářské začátečníky.
Co je potřeba
Na těsto budeme potřebovat:
- 125 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíci zakysané smetany
- kůru z ½ citronu
- 150 g hladké mouky
- 1 lžíci kakaa
- ½ kypřicího prášku do pečiva
Na náplň si přichystejte:
- 60 g kokosu
- 50 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 100 ml plnotučného mléka
- rybízovou marmeládu na potření
- 60 g hořké čokolády
- 20 g ztuženého tuku nebo másla
Krok 1
Nejprve si přichystáme všechny suroviny na kuchyňskou linku. Necháme je chvíli odpočinout, aby získaly pokojovou teplotu. Poté nasypeme na vál nebo do hlubší mísy mouku, kypřicí prášek, špetku soli, cukr a kakao. Přidáme máslo, které nakrájíme na kostičky, a zakysanou smetanu. Postupně zpracujeme na hladké těsto. To jako obvykle zabalíme do fólie a necháme odležet v lednici, stačí hodina, ale pokud ho tam necháte do druhého dne, tak tím těstu jen prospějete.
Krok 2
Mezitím si připravíme náplň. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Poté zapracujeme do sněhu cukr. Tuto hmotu pak promícháme s kokosem. Poté přilijeme mléko.
Krok 3
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Kakaové těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z obou vyválíme tenké placky v tvaru chlebíčkové formy. Na dno položíme jeden plát.
Krok 4
Dále do formy nandáme kokosovou hmotu a rovnoměrně ji rozetřeme. Na ni položíme druhý plát těsta. Formu vložíme do trouby a pečeme do zlatova. Hotový moučník necháme vychladnout. Poté ho pomažeme rybízovou marmeládou a necháme chvíli oschnout.
Krok 5
Čokoládu rozlámeme na kostičky a rozpustíme s tukem ve vodní lázni. Nakonec polevu nalijeme na vrstvu marmelády a rozetřeme do hladka. V chladu necháme ztuhnout a poté ostrým nožem nakrájíme na drobné řezy. Uchováváme v chladu.