Jak upéct neodolatelný dýňový koláč | recept
Neodolatelný dýňový koláč | recept. Dýně Hokkaidó je všestranně použitelná, její dužina totiž není vodnatá, ale pevná, navíc látky v ní obsažené mají schopnost na sebe vázat toxiny a vylučovat je z těla ven. Má nízký energetický obsah a vysoký obsah vlákniny. Tato dýně má po rozmixování krásně krémovou konzistenci a díky její jemné oříškové chuti si koláč s ní zamilují i ti, kteří jinak dýně v oblibě příliš nemají. Dýňový koláč je ideálním moučníkem pro sychravé podzimní a zimní dny.
Co je potřeba
Na těsto:
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 vejce
- 125 g másla
- nastrouhaná citrónová kůra (z půlky citrónu)
- špetka soli
Na náplň:
- 500 g dýně Hokkaidó
- 140 g třtinového cukru
- 2 lžíce medu
- 2 vejce
- 120 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička perníkového koření
Krok 1
Nejprve si připravíme koláčové těsto. Do mísy dáme všechny suché ingredience (mouky, cukr, sůl i nastrouhanou citrónovou kůru), promícháme a přidáme vejce a máslo rozkrájené na plátky. Prohněteme rukama a poté těsto propracujeme na pracovní desce. Hotové těsto zabalíme do folie a necháme alespoň 30 minut odpočinout v chladu.
Krok 2
Mezitím, co těsto odpočívá, si připravíme náplň. Dýni Hokkaidó rozporcujeme, odstraníme semena a nakrájíme na malé kostičky. Dýni Hokkaidó není potřeba okrajovat ani loupat (slupka se rozvaří). Dýni zalijeme malým množstvím vody a vaříme doměkka asi 20 minut.
Krok 3
Po uvaření slijeme vodu a necháme dýni vychladnout. Dýni dáme do mísy, přidáme třtinový cukr, med, vejce, smetanu a koření, vše rozmixujeme dohladka (můžeme použít např. ponorný mixér).
Krok 4
Těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Vytvarujeme prsty vyšší okraje a těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Těsto předpečeme asi 10–15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Potom na koláč nalijeme dýňovou náplň a dále pečeme ještě asi 50 minut, až si náplň sedne a ztuhne.
Krok 5
Koláč je hotový, jakmile náplň ztuhne, můžeme si to ověřit pomocí špejle. Pouze uprostřed se náplň ještě může chvět jako pudink. Koláč vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a můžeme servírovat. Dobrou chuť!
Před nalitím dýňové náplně můžeme na těsto nasypat hrst vyloupaných nahrubo nasekaných vlašských ořechů.