Jak na kváskový chléb | návod
Jak na kváskový chléb | návod. Pečení kváskového chleba není vůbec složité. Protože chléb potřebuje dlouho kynout, je potřeba si dobře naplánovat, kdy budeme zakládat těsto a kdy péct. S každým pečením je chléb lepší a lepší, chce to pouze čas a chuť experimentovat.
Co je potřeba
Forma na menší biskupský chlebíček (23x11cm)
- 200 g kvásku
- 100 g celozrnné žitné mouky
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 150 – 200 ml vlažné vody
- 40 g slunečnicových nebo jiných semínek
- 1 lžička soli
- celý kmín
- podle chuti osmažená cibulka
Forma na bábovku (průměr 22 cm) nebo větší biskupský chlebíček (28 x 15 cm)
- 600 g kvásku
- 200 g celozrnné žitné mouky
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 300 – 350 ml vlažné vody
- 80 g slunečnicových nebo jiných semínek
- 2 lžičky soli
- celý kmín
- podle chuti osmažená cibulka
Krok 1
Odvážíme si kvásek, přisypeme obě mouky, sůl, kmín, semínka a vlažnou vodu. Důkladně promícháme. Pokud přidáváme osmaženou cibulku, tak vychladlou, aby se kvasinky nedeaktivovaly. Těsto přendáme do formy a překryjeme potravinářskou fólií nebo mikrotenovým sáčkem. Necháme kynout na teplém místě minimálně 8 hodin, klidně až 12.
Krok 2
Troubu rozehřejeme na 220° C, do spodu trouby vložíme plech s vodou. Chléb pečeme 10 – 15 minut při 220° C. Poté troubu vyvětráme a snížíme na 180° C a dopékáme asi 20 – 25 minut.
Krok 3
Zbylý kvásek buď uchováme v lednici, anebo jej rovnou nakrmíme, abychom mohli péct ihned, když se bude chléb dojídat. Doporučuji péct rovnou dva chleby najednou. Kváskový chléb vydrží dlouho čerstvý a chutný a zároveň máte jistotu kvalitního celozrnného pečiva za nižší cenu.
Optimální je ráno před snídaní nachystat těsto (obvykle to trvá do 10 minut), nechat kynout přes den a po práci upéct chléb. Nebo naopak nachystat těsto před spaním a ráno po probuzení chléb upéct (pokud nejdeme ráno do práce).