Jak upéct zdravější svatomartinské koláčky | recept
Zdravější svatomartinské koláčky | recept. Svátek svatého Martina je spojován nejen s první nadílkou sněhu a příchodem zimy, ale také s poutí a posvícením. Tradiční součástí hodování je zajisté svatomartinská husa, mladé svěží víno a sladké pečivo. V našem článku Vám přinášíme recept na zdravější svatomartinské koláčky ze špaldové mouky, na kterých si jistě pochutnáte.
Co je potřeba
Co je potřeba na těsto:
- 1/2 kostky droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 500 g hladké špaldové mouky
- 2 vejce + 1 na potření
- 150 ml rostlinného oleje nebo rozehřátého másla
- 80 g třtinového cukru
- špetka soli
- povidla či džem na naplnění
- 70 g špaldové mouky, 50 g másla a 50 g třtinového cukru na drobenku
Krok 1
Nejprve do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme jej lžící třtinového cukru a 3 lžícemi špaldové mouky. Vše zalijeme asi polovinou množství vlažného mléka a pod utěrkou necháme asi 15 minut vzejít kvásek.
Krok 2
V jiné míse ušleháme vejce s cukrem a postupně přiléváme zbylé vlahé mléko a rostlinný olej či rozehřáté máslo. Nakonec vmícháme kvásek, zbytek špaldové mouky a špetku soli a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme pod utěrkou kynout asi hodinu.
Krok 3
Posléze z těsta vytvarujeme přibližně stejně velké kuličky, stlačíme je dnem malé skleničky a vytvoříme okraje koláčků. Ty posléze potřeme rozšlehaným vejcem a koláčky naplníme povidly a posypeme drobenkou, kterou připravíme následujícím způsobem: Mouku smícháme s třtinovým cukrem, přidáme povolené máslo a rukama vše zpracováváme, dokud se nevytvoří malé žmolky.
Krok 4
Koláčky vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme je při teplotě 180 °C do zezlátnutí. Koláčky můžeme po vychladnutí podávat.
- Místo povidel je možné použít švestky, tvaroh smíchaný s třtinovým cukrem a žloutkem nebo makovou náplň.
- Koláčky můžete posypat také plátky či půlkami mandlí.
- Do drobenky zkuste přidat BIO vanilkový cukr nebo vnitřek z poloviny vanilkového lusku.