Jak připravit cizrnové kari | recept
Cizrnové kari | recept. Kari se vaří v mnoha zemích a existuje řada ingrediencí, které se používají pro jeho přípravu. Jistě znáte třeba kari z kuřecího masa nebo zeleninové kari. Skvělým způsobem, jak dodat tělu bílkoviny (a stejně tak i jiné potřebné látky), aniž bychom museli jíst maso, je konzumace luštěnin. Tak proč je nevyužít třeba do kari? V našem článku naleznete recept na zdravé a chutné cizrnové kari.
Co je potřeba
- 2 lžíce olivového či kokosového oleje
- 1 lžíce kari pasty
- 1 menší cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku pokrájené na plátky
- 200 g sušené cizrny (lze nahradit plechovkou cizrny v nálevu)
- 4 rajčata
- 250 ml vody nebo zeleninového vývaru
- 50 g listového špenátu či mangoldu
- 100 ml kokosového mléka
- Sůl, pepř, kari koření, garam masala koření, čerstvé bylinky na ozdobu
Krok 1
V cizrně nalezneme nejen velké množství bílkovin, ale také vlákninu, sacharidy, tuky, vitamíny (např. vitamíny skupiny B a vitamín C) a minerály (vápník, hořčík, železo, zinek atd.). Mimo jiné zlepšuje imunitu, má příznivý vliv na hladinu cholesterolu a cukru v krvi, zlepšuje trávení a pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám.
Krok 2
A jaký je postup?
Cizrnu namočíme alespoň přes noc (nejlépe však na 12 hodin do studené vody), následně ji uvaříme doměkka a scedíme.
Krok 3
Na rozpálený olej přidáme kari pastu a necháme ji krátce rozvonět. Posléze na ní osmažíme cibuli a česnek.
Krok 4
Přisypeme scezenou cizrnu a rajčata nakrájená na kousky. Vše zalijeme vodou či vývarem a dusíme do změknutí rajčat.
Krok 5
Nakonec přidáme spařené listy špenátu či mangoldu, pepř, kari a garam masala koření a vše podle chuti dosolíme. Směs zalijeme kokosovým mlékem a pár minut ji ještě podusíme.
Krok 6
Cizrnové kari podáváme s rýží (např. jasmínovou nebo basmati) či plackami, dozdobené chilli papričkou, čerstvými bylinkami, dochucené trochou citronové či limetkové šťávy.
Kari lze ochutit také čerstvým či sušeným zázvorem nebo hořčičnými semínky.