Jak upéct koláč s vlašskými ořechy a javorovým sirupem | recept
Koláč s vlašskými ořechy a javorovým sirupem | recept. Pokud jste letos měli bohatou sklizeň vlašských ořechů, zkuste si z nich připravit výtečný a jednoduchý moučník. Nemusíte utrácet za pekanové či jiné ořechy, ty vlašské jejich chuť směle doženou a navíc obsahují velké množství zdravých tuků a mnoho dalších důležitých látek. Níže Vám poradíme, jak upéct koláč s vlašskými ořechy a javorovým sirupem.
Co je potřeba
- 150 g hladké špaldové mouky
- 75 g másla
- 50 ml studené vody
- 1 lžíce třtinového cukru
- špetka soli
- 150 g jader vlašských ořechů
- 100 ml javorového sirupu
Krok 1
Vlašské ořechy jsou zdrojem omega-3 a 6 mastných kyselin, nalezneme v nich mimo jiné také kyselinu listovou a další vitamíny skupiny B, vitamín E, hořčík, draslík a zinek.
Javorový sirup dnes seženete téměř v každém supermarketu nebo samozřejmě na internetu v obchodech se zdravou výživou, apod. Jedná se o skvělou náhradu rafinovaného bílého cukru, která obsahuje vitamíny skupiny B, vápník, železo a mnoho dalších cenných látek.
Krok 2
Nejprve připravíme těsto: Hladkou mouku uhněteme se změklým na kousky pokrájeným máslem, třtinovým cukrem, špetkou soli a studenou vodou a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme jej do fólie a necháme asi půl hodiny odpočinout v lednici.
Krok 3
Následně těsto rovnoměrně vmačkáme do koláčové formy, vytvoříme vyšší okraj a dno propícháme vidličkou. Korpus pečeme asi 10 minut při 180 °C.
Krok 4
Poté jej poklademe vylouskanými vlašskými ořechy a polijeme javorovým sirupem. Koláč pečeme ještě dalších 30 minut opět při 180 °C.
Krok 5
Po upečení necháme koláč vychladnout, teprve poté jej nakrájíme a podáváme. Přeji dobrou chuť!
- Koláč je možné podávat s trochou šlehačky, zakysané smetany či vanilkové zmrzliny.
- Javorový sirup můžete nahradit domácím medem.
- Pokud nemáte vlašské ořechy, samozřejmě můžete použít koupené pekanové nebo jiné.