Jak zapéct kotlety v hlávkovém zelí | recept
Zapečené kotlety v hlávkovém zelí | recept. Zelí se dá připravit na mnoho způsobů. Je oblíbenou přílohou, v kombinaci s jinými druhy zeleniny slouží k přípravě salátů a je součástí řady krajových specialit. Zelí je na trhu dostatek celý rok, a proto si následující specialitu můžete uvařit kdykoli, nejen na podzim.
Co je potřeba
- 4-6 vepřových kotlet bez kosti (nebo plátky krkovice)
- malá hlávka zelí
- 1 cibule
- malá konzerva rajského protlaku
- 1 chilli paprika
- 3 rajčata (několik cherry rajčat)
- 120 ml bílého vína
- lžička sladké papriky
- sůl
- hladká mouka
- sádlo
- voda
Krok 1
Plátky masa zlehka naklepejte, osolte a obalte v hladké mouce z obou stran. Na malém množství tuku obalené maso opečte, vyjměte a na chvilku odložte stranou.
Krok 2
Cibuli drobně pokrájejte a chilli papričku nakrájejete na tenká kolečka. Nepatříte-li k milovníkům pikantních jídel, pálivou papričku vynechte, ale s ní jídlo chutná lépe.
Krok 3
Na zbylém tuku z opékání kotlet osmahněte cibuli, přidejte rajský protlak, sladkou papriku a pokrájenou feferonku. Přidejte asi 200 ml vody, vraťte do směsi maso a duste do poloměkka.
Krok 4
Zatímco se maso dusí, připravte si zelí. Hlávku očistěte od vnějších listů, vykrojte košťál a zbytek pokrájejte na nudličky. Zelí osolte a lehce poduste na malém množství tuku v jiné nádobě, než je maso.
Krok 5
Rajčata oloupejte a nakrájejte na menší kousky, pracujete-li s cherry rajčaty, stačí je překrájet na poloviny. Z rajčat půjde slupka lehce sloupnout, jestliže je předem krátce spaříte vroucí vodou.
Krok 6
Nakonec smíchejte masovou směs s dušeným zelím, přidejte rajčata, zalijte bílým vínem a promíchejte. Do zapékací misky rozložte trochu zelí, na něj položte plátky masa a zakryjte zbytkem zelí. Zapečte v troubě, zelí na povrchu zezlátne. Podávejte s chlebem.