Jak zavařit zeleninovou směs na rizoto či k masu | recept
Zavařená zeleninová směs na rizoto či k masu | recept. Domácí zeleninová směs v kuchyni najde uplatnění při přípravě velkého množství jídel. Využijte dostatku levné zeleniny na trhu a udělejte si několik skleniček zeleninové směsi do zásoby. Recept na zeleninovou směs je snadný, vše se vaří v jednom hrnci a tak je rychle hotovo i uklizeno.
Co je potřeba
- 1 kg paprik
- 1 kg okurek
- 1 kg rajčat
- 1 cibule
- 70 g rajského protlaku
- 200 ml octa
- 200 ml oleje
- 5 kuliček nového koření
- 10 zrnek pepře
- 5 bobkových listů
- 3 lžíce soli
- 3 lžíce cukru
Krok 1
Veškerou očištěnou zeleninu nakrájejte na kousky. Okurky neloupejte, nechte je se slupkou. Jestliže máte rádi pálivá jídla, můžete přidat několik ostrých paprik nebo feferonek. Pokrájenou zeleninu vložte do hrnce a promíchejte.
Krok 2
K zelenině přidejte všechny uvedené ingredience, nádobu uzavřete pokličkou a vše společně nechte mírně povařit. Zeleninu nechte mírně probublávat jen 10-15 minut, musí zůstat křehká, nesmí se rozvařit.
Krok 3
Ještě teplou zeleninovou směsí naplňte sklenice vhodné velikosti (abyste obsah spotřebovali najednou). Zavařujte při teplotě 80 °C po dobu 20 minut. Po uplynutí této doby sklenice vyndejte z vody, postavte na utěrku nebo dřevěné prkénko a nechte vychladnout. Pak uskladněte. Směs se hodí do rizota, masových směsí, jako základ pod maso apod.