Jak upéct tvarohovo-malinový moučník v dortové formě | recept
Tvarohovo-malinový moučník v dortové formě | recept. Tento snadný a efektní moučník je volnou variací na populární cheesecake. Korpus z rozmačkaných máslových sušenek, do kterých se přidává další dávka tuku a znovu se hmota zapéká, nepatří k mým favoritům, proto je v receptu nahrazen obyčejným křehkým těstem. Maliny se mohou nahradit libovolným ovocem, záleží na vás, jaké vyberete. Hezky vypadají i chutnají směsi např. drobného lesního ovoce.
Co je potřeba
Těsto:
- 170 g hladké mouky
- 100 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 celé vejce
- nastrouhaná kůra z poloviny citronu
- 1 kávová lžička kypřicího prášku
- špetka soli
Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 3 celá vejce
- 2 polévkové lžíce škrobu
- 25 g krupice
- 250 g ovoce
- lžíce rumu
- 100 g cukru
Na ozdobu:
- 400 g malin
- sáček dortové želatiny
Krok 1
Hladkou mouku promícháme s kypřicím práškem, špetkou soli a moučkovým cukrem. Přidáme změklé máslo, kůru a celé vejce. Vše dohromady zpracujeme a vzniklé těsto necháme před dalším zpracováním odpočinout v chladu alespoň 30 minut.
Krok 2
Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto do ní pomocí malého válečku a rukou vytvarujeme podle obrázku. Horní okraj formy nechte asi 1 cm volný.
Krok 3
Všechny předepsané ingredience náplně vyšleháme do hustého krému. Nejlépe to jde pomocí kuchyňské techniky. Nakonec do náplně ručně vmícháme ovoce. Větší druhy (meruňky, broskve) pokrájíme předem na kousky.
Krok 4
Hotovou náplň přeložíme na připravený korpus.
Krok 5
Náplň stěrkou uhladíme a necháme kousek okraje volný. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 180 °C asi 50 minut. Pak necháme téměř vychladnout ve formě a teprve pak ho opatrně vyjmeme.
Krok 6
Dort poklademe čerstvým, kompotovaným nebo zmrazeným ovocem a polijeme želatinou. Želatinu připravíme podle návodu na sáčku. Po ztuhnutí krájíme na porce.
Krok 7
Koláč lze připravit i ze špaldové mouky bez cukru. Na této fotografii je bílá mouka nahrazena celozrnnou špaldovou a cukr práškovým sladidlem ze stevie.
Budete-li zdobit mraženými malinami, pracujte s nimi dokud jsou ještě zmrzlé. Pak dobře drží tvar a nedrobí se.