Jak zapéct květák s uzeninou | recept
Jak zapéct květák s uzeninou | recept. Květák je na trhu po celý rok, ale podzimní květák, vypěstovaný na poli nebo zahrádce, má mnohem lepší chuť. S rychleným skleníkovým se nedá srovnat. Květák obsahuje mnoho minerálních látek, především vápník, fosfor a draslík. Z vitaminů jsou zastoupeny vit. C, vitaminy sk. B a provitamin A. Květák obsahuje puriny, proto se nedoporučuje lidem trpícím dnou. Pro ty ostatní je dnešní rychlý a snadný recept.
Co je potřeba
- 1 květák
- 100 g uzeniny (uzeného masa)
- 2 celá vejce
- 200 ml smetany na vaření
- sůl
- mletý černý pepř
- máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Krok 1
Květák rozebereme na růžičky, důkladně omyjeme a v osolené vodě uvaříme do poloměkka. Scedíme a necháme okapat na sítu. Uzeninu (např. špekáčky) pokrájíme na kostičky. Vejce rozšleháme se smetanou.
Krok 2
Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhanou houskou.
Krok 3
Do připravené misky rozložíme na růžičky rozebraný květák a posypeme ho nakrájenou uzeninou. Vrstvy necháme volně, nemačkáme je k sobě. Vše zalijeme smetanou s vejci, osolíme, opepříme a zapečeme při 220 °C v troubě.
Krok 4
Zapečený květák podáváme s vařenými brambory nebo se zeleninovým salátem. Chutná i studený.