Jak připravit dýňovou polévku s červenou čočkou | recept
Dýňová polévka s červenou čočkou | recept. Sezóna dýní je v plném proudu a jistě víte, že se dají využít pro přípravu mnoha slaných i sladkých pokrmů. Jestliže si chcete uvařit zdravou a zároveň originální dýňovou polévku, neváhejte vyzkoušet tu s červenou čočkou podle našeho receptu. Přidejte chilli papričku a získáte skvělý pokrm, který zahřeje a potěší milovníky pálivých jídel.
Co je potřeba
- 1 malá dýně (třeba Hokkaidó nebo muškátová)
- 150 g červené čočky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 700 ml zeleninového vývaru nebo vody
- Sůl, pepř, chilli koření nebo chilli paprička podle chuti, čerstvé bylinky
Krok 1
Červená čočka je luštěnina, která obsahuje řadu cenných látek (např. železa, selenu, zinku, vitamínu B6 atd.). Červená čočka navíc nenadýmá a přispívá k lepšímu trávení. Zároveň ji nemusíte před vařením namáčet, její příprava je tedy velmi rychlá a jednoduchá.
Krok 2
A jaký je postup?
V hrnci rozehřejeme olivový olej a osmažíme na něm najemno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek.
Krok 3
Následně přidáme kousky dýně, opranou červenou čočku, vše zalijeme vodou či zeleninovým vývarem a dýni s čočkou povaříme do změknutí. Trvá to asi 15 – 20 minut.
Krok 4
Nakonec stačí polévku rozmixovat ponorným mixérem a ochutit čerstvými bylinkami a případně dosolit.
Polévku podáváme ozdobenou bílým jogurtem či zakysanou smetanou a čerstvými bylinkami. Můžete ji posypat i vlašskými či piniovými oříšky nebo praženými dýňovými semínky a pokapat dýňovým olejem.
- Polévku je možné dochutit také kari kořením nebo čerstvým zázvorem.
- Vhodnou bylinkou může být třeba petrželka, tymián, koriandr, rozmarýn, bazalka či oregano.
- Část množství dýně můžete nahradit mrkví.
- Červená čočka je velmi vhodná i pro těhotné a kojící ženy a malé děti. V tom případě nepřidávejte chilli.