Jak připravit čokoládovou pěnu s ovocem | recept
Čokoládová pěna s ovocem | recept. Čokoládová pěna je tradiční francouzský dezert (známý jako mousse au chocolat), který se rozšířil a stal se oblíben v mnoha zemích světa. Jedná se sice o dezert kalorický, ale jednou za čas jistě zhřešit můžete, obzvláště patříte-li mezi milovníky čokolády. Pokud použijete kvalitní hořkou čokoládu a nakonec pěnu posypete čerstvým ovocem, dodáte tělu také mnoho cenných látek. Recept na čokoládovou pěnu s ovocem vám popíšeme v dalších odstavcích.
Co je potřeba
- 200 g kvalitní hořké čokolády
- 2 velká vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- 1/2 balíčku bio vanilkového cukru, případně třtinový cukr a kousek vanilkového lusku
- Špetka soli
- Ovoce na ozdobu – nejčastěji se používají maliny, ale výborná je také směs lesního ovoce, jahody nebo i netradiční granátové jablko apod.
Krok 1
Čokoládu nalámeme na kousky a vložíme je spolu se lžící másla do žáruvzdorné misky. Tu položíme na rendlík či hrnec s vroucí vodou tak, aby se dno mísy vody nedotýkalo. Čokoládu s máslem za stálého míchání rozpustíme.
Krok 2
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme do hladka s vanilkovým cukrem, přelijeme je k mírně vychladlé čokoládě a směs důkladně promícháme.
Krok 3
Dobře vychlazenou smetanu ušleháme dotuha a také ji vmícháme do čokoládového základu.
Krok 4
Nakonec do směsi opatrně zapracujeme sníh ušlehaný z bílků a špetky soli.
Krok 5
Čokoládovou pěnou naplníme vhodné skleničky či mističky a necháme ji dobře uležet v lednici alespoň 2 hodiny.
Před podáváním čokoládovou pěnu dozdobíme čerstvým ovocem, případně i šlehačkou, strouhanou čokoládou a čerstvými bylinkami (např. mátou, měsíčkem či meduňkou a levandulí).
- Čím vyšší bude mít čokoláda obsah kakaa, tím lépe. Část hořké čokolády je však možné nahradit mléčnou, pokud ji preferujete.
- Čokoládovou pěnu pro dospělé je možné dochutit rumem, vaječným likérem nebo jiným oblíbeným alkoholickým nápojem, případně kávou.
- Zdravější a lehčí alternativou tohoto dezertu může být čokoládová pěna připravená z tofu.
Použijte kvalitní vejce od ověřeného dodavatele, vzhledem k tomu, že se vejce v receptu tepelně neupravují.