Jak vyrobit domácí ajvar | recept
Domácí ajvar | recept. Ajvar je hustá omáčka z pečených lilků, paprik a dalších ingrediencí, která pochází ze Srbska. Jestliže se potýkáte s přebytkem paprik, můžete tento recept vyzkoušet a připravit si ajvar z většího množství do zásoby. Také Vám poradíme, jak ajvar dále využít.
Co je potřeba
- 1 kg sladkých paprik (nejčastěji se používá červená kapie, ale zkuste i jiné druhy s tlustší slupkou, které máte zrovna k dispozici – např. žluté)
- 1 lilek
- 5 stroužků česneku
- 2 velké cibule
- 70 ml olivového nebo jiného rostlinného oleje
- Sůl, pepř, chilli koření či paprička
- Vysterilizované zavařovací sklenice a víčka
Krok 1
Papriky omyjeme, rozpůlíme a odstraníme středy i semínka. Lilek podélně rozkrojíme a do každé půlky vykrojíme nožem mřížku. Oloupeme česnek a cibule, ty poté navíc nakrájíme na větší kousky. Vše vložíme na plech, pokapeme 2 lžícemi olivového oleje, osolíme a opepříme.
Krok 2
Zeleninu pečeme asi 40 minut na 180 – 200 °C (papriky by měly mít po upečení hnědé puchýřky).
Krok 3
Papriky poté přesuneme do misky, důkladně ji překryjeme fólií a necháme 30 minut zapařit. Následně papriky oloupeme.
Krok 4
Z lilku vydlabeme dužinu a vše i s další zeleninou nasypeme do hrnce a promícháme ji se zbylým rostlinným olejem.
Krok 5
Za občasného míchání zeleninu dusíme na mírném ohni, dokud dostatečně nezhoustne. Směs mírně promixujeme ponorným mixérem a nakonec už ajvar jen dochutíme solí, pepřem a chilli kořením a buď jej konzumujeme ihned po vychladnutí nebo jej ještě horký plníme do čistých sklenic. Ajvar je možné pro jistotu zavařit, postačí 20 minut při 85 °C.
Ajvar můžete podávat ke grilovanému či pečenému masu, přidat jej do omáčky na těstoviny, do zapečených brambor nebo si jej třeba namazat na toust či topinku.
- Výraznější chuť získáte, pokud papriky a lilek místo pečení v troubě ugrilujete.
- Při přípravě ajvaru můžete zužitkovat i kousek cukety.
- Lze přidat také trochu vinného či jablečného octa.