Jak připravit zapečená rajčata s mletým masem | recept
Zapečená rajčata s mletým masem | recept. Papriky plněné mletým masem jsou všeobecně známé, ale vyzkoušeli jste někdy rajčata? Jsou výborná a pro strávníky s citlivým zažíváním stravitelnější než paprikové lusky. Rajčata mají příjemnou kořenitou chuť a dají se jíst i studená, někomu dokonce více chutnají. Jak na zapečená rajčata s mletým masem se dočtete v článku.
Co je potřeba
Množství surovin se řídí počtem strávníků a připravovaných porcí, proto neuvádím gramáž.
- zralá, pevná rajčata
- mleté maso (směs vepřového a hovězího, drůbeží atd.)
- vařená rýže
- sůl
- vejce
- mletý pepř
- bazalka
- olivový nebo jiný olej
- strouhanka
Krok 1
Z mletého masa, vařené rýže, bazalky, vajíčka a koření zpracujeme hmotu jako na karbanátky. Poměr masa a rýže je na vašem uvážení, doporučuji o něco méně rýže než je masa. Na 0,5 kg masa je potřeba 1 vejce na spojení.
Krok 2
Rajčata omyjte a skrojte je. Vydlabejte ostrou lžičkou dužninu, ale nevyhazujte ji, upotřebíte ji při zapékání. Rajčata neloupejte, slupka zabrání jejich rozpadnutí při pečení. Takto připravená rajčata naplňte masovou směsí a přiklopte skrojenou částí.
Krok 3
Na dno zapékací misky dejte trochu olivového nebo jiného oleje a pak přidejte vydlabanou rajčatovou dužninu. Vyskládejte naplněná rajčata a jestliže chcete mít pokrm pestřejší, přidejte několik paprik naplněných stejnou masovou směsí. Není to ale nutné.
Krok 4
Zeleninu v pekáčku lehce zasypte strouhankou (možno zaměnit za sýr) a pokapejte olejem. Zapečte v troubě při 200 °C. Zapečená rajčata se podávají teplá i studená. Jako přílohu doporučuji chléb.