Jak vyrobit zdravý domácí kečup s bylinkami | recept
Zdravý domácí kečup s bylinkami | recept. Kupované kečupy jsou bohužel často plné nezdravých modifikovaných škrobů a bílého cukru. Navíc neznáte kvalitu použitých rajčat. Pokud tedy pěstujete na zahradě vlastní rajčata nebo máte možnost sehnat kvalitní a dobře vyzrálá, neváhejte a připravte si domácí kečup podle našeho receptu do zásoby. Postup, jak vyrobit zdravý domácí kečup s bylinkami, naleznete v následujícím článku.
Co je potřeba
- 1 kg hodně zralých rajčat
- 1 jablko
- 1 velká cibule
- 70 ml jablečného octa
- 70 g třtinového cukru
- Sůl, pepř, bobkový list, případně také nové koření, hřebíček a skořice
- Čerstvé bylinky – k rajčatům se skvěle hodí bazalka, rozmarýn, oregano či saturejka
- Zavařovací skleničky a víčka
Krok 1
Vybírejte velmi zralá a nejlépe sladká rajčata, nebudete pak muset přidávat tolik cukru. Kečup dosladí také použitá cibule a jablko.
Krok 2
Oloupeme cibuli a omyjeme rajčata i jablko, vše poté nakrájíme na větší kousky a hodíme je do hrnce.
Krok 3
Obsah hrnce zalijeme octem, přisypeme třtinový cukr, sůl a koření dle chuti. Vše vaříme za občasného míchání na mírném ohni do zhoustnutí (trvá to asi hodinu až hodinu a půl).
Krok 4
Poté směs rozmixujeme ponorným mixérem, propasírujeme ji přes husté síto a kečup podle chuti dosolíme a dokořeníme, případně dosladíme a znovu jej zahřejeme. Nakonec vmícháme nasekané čerstvé bylinky.
Krok 5
Ještě horký kečup nalijeme do vysterilizovaných skleniček, zavíčkujeme je a kečup 20 minut zavaříme při 80 °C.
Kečup můžete ochutit také česnekem, pro ozvláštnění lze přidat kari koření, a pokud si potrpíte na opravdu pálivý kečup, přidejte také nasekanou chilli papričku nebo chilli koření.
Můžete použít přezrálá rajčata, nikoliv však nahnilá či plesnivá.