jaktak.cz

Jak zavařit cuketu na kyselo | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Pokud se potýkáte s přebytkem cuket, pak je tento článek, jak zavařit cuketu na kyselo, určen právě pro Vás. Pro zavařování cuket na sladkokyselo budete potřebovat mladé cukety, které použijeme i se slupkou a semínky. Nakládané cukety můžete využít jako kyselé okurky, slouží jako příloha k mnoha pokrmům, můžete je přidat do bramborového salátu, pomazánek apod.

Co je potřeba

  • 4 mladé cukety
  • 2 mrkve
  • 2 středně velké cibule
  • Čerstvé bylinky – např. kopr, bazalka, rozmarýn, pažitka, oregano, celerová nať apod.
  • Hořčičné semínko
  • Celý pepř, nové koření, bobkový list, hřebíček
  • Vysterilizované zavařovací skleničky a víčka

Na nálev si připravte:

  • 1 litr vody
  • 200 ml jablečného octa
  • 4 lžíce soli
  • 100 g třtinového cukru

Krok 1

Cukety omyjeme a nakrájíme i se slupkou na půlkolečka či čtvrtkolečka podle velikosti cukety (případně na kostky či špalíčky). Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, oloupanou cibuli pak na větší kousky.

Krok 2

Do každé zavařovací skleničky nasypeme lžičku hořčičného semínka, přidáme 1 bobkový list, 5 kuliček nového koření a celého pepře, 1 hřebíček, snítku kopru či jiných oblíbených bylinek, pár koleček mrkve a kousek cibule. Poté do skleniček narovnáme kousky cukety.

Krok 3

Nálev připravíme následujícím způsobem: Vodu svaříme s dalšími výše uvedenými ingrediencemi (je možné přidat také koření a bylinky) a nálev poté necháme trochu vychladnout.

Krok 4

Připraveným nálevem přelijeme cuketu ve sklenicích, ty pak důkladně zavíčkujeme a cuketu zavaříme 20 minut na 85 °C.

  • Jestliže upřednostňujete výraznější a pikantnější chutě, přidejte do nálevu kari nebo chilli koření.
  • Jablečný ocet je možné nahradit bílým vinným octem.
  • K mrkvi a cibuli lze přidat také na kolečka nakrájený křen nebo stroužky česneku.
  • Pokud do sklenic k cuketě přidáte čerstvé vinné listy, dodáte zelenině křupavost.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zavarit-cuketu-na-kyselo-recept.html