Jak zavařit cuketu na kyselo | recept
Pokud se potýkáte s přebytkem cuket, pak je tento článek, jak zavařit cuketu na kyselo, určen právě pro Vás. Pro zavařování cuket na sladkokyselo budete potřebovat mladé cukety, které použijeme i se slupkou a semínky. Nakládané cukety můžete využít jako kyselé okurky, slouží jako příloha k mnoha pokrmům, můžete je přidat do bramborového salátu, pomazánek apod.
Co je potřeba
- 4 mladé cukety
- 2 mrkve
- 2 středně velké cibule
- Čerstvé bylinky – např. kopr, bazalka, rozmarýn, pažitka, oregano, celerová nať apod.
- Hořčičné semínko
- Celý pepř, nové koření, bobkový list, hřebíček
- Vysterilizované zavařovací skleničky a víčka
Na nálev si připravte:
- 1 litr vody
- 200 ml jablečného octa
- 4 lžíce soli
- 100 g třtinového cukru
Krok 1
Cukety omyjeme a nakrájíme i se slupkou na půlkolečka či čtvrtkolečka podle velikosti cukety (případně na kostky či špalíčky). Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, oloupanou cibuli pak na větší kousky.
Krok 2
Do každé zavařovací skleničky nasypeme lžičku hořčičného semínka, přidáme 1 bobkový list, 5 kuliček nového koření a celého pepře, 1 hřebíček, snítku kopru či jiných oblíbených bylinek, pár koleček mrkve a kousek cibule. Poté do skleniček narovnáme kousky cukety.
Krok 3
Nálev připravíme následujícím způsobem: Vodu svaříme s dalšími výše uvedenými ingrediencemi (je možné přidat také koření a bylinky) a nálev poté necháme trochu vychladnout.
Krok 4
Připraveným nálevem přelijeme cuketu ve sklenicích, ty pak důkladně zavíčkujeme a cuketu zavaříme 20 minut na 85 °C.
- Jestliže upřednostňujete výraznější a pikantnější chutě, přidejte do nálevu kari nebo chilli koření.
- Jablečný ocet je možné nahradit bílým vinným octem.
- K mrkvi a cibuli lze přidat také na kolečka nakrájený křen nebo stroužky česneku.
- Pokud do sklenic k cuketě přidáte čerstvé vinné listy, dodáte zelenině křupavost.