Jak upéct bezlepkový borůvkový koláč | recept
Bezlepkový borůvkový koláč | recept. V následujícím článku Vám přinášíme recept na borůvkový koláč, který je hodný pro všechny „bezlepkáře“ i pro lidi, kteří upřednostňují zdravější a lehčí moučníky. Postup je velmi jednoduchý a zvládne jej opravdu každý. Upečte si borůvkový koláč, určitě si pochutnáte.
Co je potřeba
Na kulatou koláčovou formu je potřeba:
- 1 vejce
- 1/2 hrnku pohankové mouky
- 1 a 1/2 hrnku jáhlové mouky
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 3/4 hrnku mléka – kravského či rostlinného
- 3 lžíce rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla
- 1/2 balení bezlepkového prášku do pečiva
- BIO vanilkový cukr nebo 1/2 vanilkového lusku
- Máslo a bezlepková mouka na vysypání formy
- 1 hrnek borůvek
Na drobenku budeme potřebovat:
- 30 g másla
- 30 g třtinového cukru
- 80 g bezlepkové mouky
Krok 1
Pro přípravu bezlepkového koláče můžete použít vlastnoručně natrhané lesní borůvky i koupené kanadské. Borůvky obsahují velké množství vitamínu C a dalších antioxidantů a mnoho dalších cenných látek. Zlepšují imunitu, působí protizánětlivě, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a krevní tlak, mají močopudné účinky a bojují proti vzniku rakoviny.
Krok 2
A jaký je postup?
Vejce vyšleháme s třtinovým cukrem do pěny, přilijeme mléko a rostlinný olej či rozpuštěné máslo a vše promícháme.
Krok 3
Následně přisypeme mouky smíchané s práškem do pečiva a vanilkový cukr nebo vnitřek vanilkového lusku a ušleháme hustší hladké těsto.
Krok 4
Drobenku připravíme smícháním a promnutím povoleného másla s třtinovým cukrem a bezlepkovou moukou.
Krok 5
Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou bezlepkovou moukou (např. kukuřičnou či sójovou). Vlijeme do ní připravené těsto, rovnoměrně jej rozetřeme, poklademe borůvkami a posypeme drobenkou.
Krok 6
Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova.
Pokud použijete rostlinné mléko, bude koláč vhodný i pro všechny s alergií na mléko a s intolerancí laktózy.