Jak připravit zdravý malinový džem | recept
Zdravý malinový džem | recept. Maliny patří k příjemně aromatickým a chuťově výrazným druhům ovoce. Využijte malin při přípravě džemu, který oplývá skvělou osvěžující chutí. V našem článku Vám poradíme, jak připravit zdravý malinový džem bez bílého cukru a zbytečné chemie.
Co je potřeba
- 1 kg malin
- 400 g třtinového cukru
- 200 ml vody
- 15 g přírodního citrusového pektinu
- 1 lžička kyseliny citronové
- Čisté zavařovací skleničky a víčka
Krok 1
Maliny patří mezi nejchutnější druhy ovoce, jsou však také velmi zdravé. Obsahují celou řadu vitamínů (např. vitamíny skupiny B, vitamín A, C, E a K), železo, draslík, vápník, zinek, mangan a také velké množství kyseliny acetylsalicylové, která pomáhá proti horečce a nachlazení. Maliny dále mimo jiné příznivě působí na trávení, podporují krvetvorbu, pomáhají proti bolestem hlavy, působí protizánětlivě, snižují cholesterol atd.
Krok 2
A jaký je postup?
Z malin odstraníme stopky a případný hmyz, šetrně je omyjeme a nasypeme do hrnce. Zalijeme je vodou a vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Maliny po celou dobu průběžně míchejte a odstraňujte z povrchu pěnu.
Krok 3
Poté přisypeme citrusový pektin smíchaný s 5 lžícemi třtinového cukru a vše důkladně promícháme. Džem krátce povaříme a následně přisypeme zbylý cukr a kyselinu citronovou. Vše opět promícháme. Ovoce vaříme ještě asi 5 minut, poté můžeme provést želírovací zkoušku nalitím lžičky džemu na talířek. Pokud džem po vychladnutí dostatečně neztuhne, přidejte ještě trochu kyseliny citronové.
Krok 4
Horkým džemem plníme vysterilizované a nahřáté zavařovací skleničky, dobře je zavíčkujeme a nakonec otočíme dnem vzhůru do vychladnutí. Pro prodloužení trvanlivosti je možné džem zavařit.
- Malinový džem můžete ozvláštnit třeba bílým rumem, mátou, meduňkou, levandulí, vanilkovým luskem nebo čokoládou.
- Maliny je možné zkombinovat s rybízem, ostružinami, borůvkami či jeřabinami.
- Mnoho léčivých účinků mají také listy maliníku.