Jak připravit cuketové „bramboráky“ plněné hermelínem | recept
Cuketové „bramboráky“ plněné hermelínem | recept. Sezóna cuket je právě v plném proudu a možná již nevíte, co dobrého si z cukety připravit. Nabízíme Vám proto recept na cuketové „bramboráky“, které jsou pro ozvláštnění plněné hermelínem a místo velkého množství mouky jsou použity ovesné vločky. Postup přípravy naleznete v následujících odstavcích.
Co je potřeba
- 500 g cukety
- 1 vejce
- 5 lžic ovesných vloček
- 5 lžic hladké mouky (případně více – dle potřeby)
- 3 stroužky česneku
- Sůl, pepř, drcený kmín, majoránka, případně další koření a bylinky dle chuti
- 2 hermelíny
- Rostlinný olej nebo sádlo na smažení
Krok 1
Cuketu nastrouháme na jemno, promícháme ji se lžičkou soli a přisypeme ovesné vločky. Vše necháme alespoň 20 minut odstát. Současně tak dosáhneme toho, že cuketa pustí šťávu a vločky nabobtnají a změknou.
Pokud přidáme mladou cuketku nastrouhanou i se slupkou nahrubo, získáme lepší chuť i strukturu „bramboráků“.
Krok 2
Šťávu poté slijeme a cuketu s vločkami dobře vymačkáme. Následně přidáme vejce, přisypeme mouku a těsto osolíme a dochutíme kořením, bylinkami a prolisovaným česnekem. Vše důkladně promícháme a případně konzistenci těsta upravíme.
Krok 3
Hermelíny překrojíme příčně i podélně napůl, získáme tak z každého 4 půlkolečka.
Krok 4
V pánvi rozpálíme na středním plameni rostlinný olej, nalijeme na ni trochu těsta, rozetřeme jej a po chvilce smažení na něj položíme plátek hermelínu řezem dolů a opět jej potřeme vrstvou těsta.
Krok 5
Těsto okolo hermelínu uhlaďte, aby nevytekl.
Krok 6
Cuketové „bramboráky“ osmažíme z obou stran dozlatova. Podáváme je teplé i studené s kysaným zelím nebo čerstvou zeleninou. Přeji dobrou chuť!
- Pro přípravu cuketových „bramboráků“ můžete využít i přerostlou cuketu, před použitím ji však oloupejte a zbavte semínek.
- Cuketu je možné kombinovat s brambory, batáty, mrkví, dýní a dalšími druhy zeleniny. Fantazii se meze nekladou.
- Jestliže máte rádi pikantní jídla, položte na hermelín i kousek feferonky. „Masožravci“ mohou hermelín doplnit o plátek slaniny.