Jak připravit domácí pomerančovou zmrzlinu | recept
Domácí pomerančová zmrzlina | recept. Jestliže mezi Vaše oblíbené druhy zmrzliny patří i pomerančová, ale nechcete si kupovat zmrzlinu plnou nezdravých ztužených tuků a přídatných látek, zkuste si připravit domácí pomerančovou zmrzlinu z pravých pomerančů. Budete potřebovat pouze několik ingrediencí. Recept najdete v následujícím článku.
Co je potřeba
- 2 středně velké zralé pomeranče
- 4 lžíce třtinového cukru
- 1 smetanu ke šlehání (lze nahradit kokosovou, rýžovou nebo jinou rostlinnou smetanou)
- 1/2 vanilkového lusku (nemusí být)
Krok 1
Pomeranče oloupeme a dužinu zbavíme přebytečných bílých vláken a případných jadýrek. Rozdělíme je na jednotlivé dílky, které pokrájíme na menší kousky, nasypeme je do igelitového sáčku či misky a dáme je zmrazit.
Krok 2
Zmrzlou pomerančovou dužinu vložíme do mixéru, zasypeme ji třtinovým cukrem, zalijeme smetanou a přidáme vnitřek vanilkového lusku. Vše důkladně promixujeme do hladka.
Krok 3
Směs nalijeme do misky, uzavřeme ji a umístíme na půl hodiny do mrazáku.
Krok 4
Poté pomerančovou směs ještě jednou promixujeme a dáme ji zamrazit na další 2 hodiny. Během této doby zmrzlinu několikrát promícháme.
Krok 5
Pomerančovou zmrzlinu můžete podávat dozdobenou kousky pomeranče a čerstvou mátou či meduňkou. Netradiční, ale skvělou kombinaci představuje pomeranč s čerstvou bazalkou.
- Pokud pomeranče před loupáním promačkáte a proválíte (podobně jako vařená vejce), půjdou vám snadněji loupat.
- Jestliže seženete pomeranč v BIO kvalitě, můžete do zmrzliny přidat i strouhanou kůru.
- Pomerančové slupky ze stříkaných plodů nemusíte vyhazovat, zkuste si z nich připravit odvar, který je možné využít pro výrobu domácí drogerie – např. aviváže, univerzálního čističe apod.
- Smetanu lze nahradit tvarohem či bílým jogurtem, dostanete tak lehčí variantu pomerančové zmrzliny. Místo cukru můžete použít rostlinný sirup či med.