Jak připravit minivětrníčky s dvojím krémem a čokoládovou polevou | recept
Minivětrníčky s dvojím krémem a čokoládovou polevou | recept. Větrníky patří k české cukrářské klasice. Vyzkoušejte si větrníky připravit doma v miniprovedení. Není to nic těžkého, jen to vyžaduje trochu času a trpělivosti. Ale zasloužená chvála vás nemine, vynikající minivětrníčky s dvojím krémem a čokoládovou polevou určitě nezklamou.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na těsto:
- 4 vejce
- 100 g másla
- 200 g hladké mouky
- 250 ml vody
- špetku soli
Na polevu budeme potřebovat:
- 150 g čokolády
- 50 g másla
- 1 lžičku bramborového škrobu
Na krém si přichystejte:
- ½ litru mléka
- 1 vanilkový pudink
- 3 lžíce cukru
- 2 smetany ke šlehání
- 1 smetafix
- 100 g másla
- ½ plechovky karamelového salka
Krok 1
V prvním kroku si přichystáme odpalované těsto. V hrnci svaříme máslo s vodou a špetkou soli, jakmile se máslo zcela rozpustí, přisypáváme po částech mouku a intenzivně šleháme metličkou. Až se těsto začne oddělovat od stěn hrnce, vypneme pod ním a těsto necháme trochu zchladnout.
Krok 2
Následně zašleháme jedno vejce po druhém, až se vytvoří hladké méně lepivé těsto. To přesuneme do cukrářského sáčku. Plech vymažeme tukem nebo potáhneme pečicím papírem a nastříkáme na něj těsto ve tvaru větrníčků, nechávejte mezi jednotlivými tvary rozestupy, těsto hodně nabude.
Krok 3
Plech vložíme do trouby vyhřáté na teplotu 220 °C. Pečeme asi 15 minut, až větrníčky vyběhnou a zezlátnou, troubu mezitím vůbec neotvírejte. Upečené větrníčky necháme zcela zchladnout. Poté je rozřízneme na poloviny.
Krok 4
V dalším kroku si připravíme čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s tukem, přidáme lžičku škrobu rozmíchanou ve vodě a zamícháme. Škrob zajistí, že čokoláda bude pevnější. Polevu necháme lehce zchladnout. Poté do ní namáčíme pokličky větrníků. Ty rozložíme na plato a necháme zatuhnout.
Krok 5
Následně si přichystáme náplně do větrníčků.
Nejprve si v půl litru mléka uvaříme pudink podle klasického postupu. Osladíme ho a necháme chvíli chladnout. Povrch potáhneme potravinovou fólií, aby se nevytvořil škraloup.
Mezitím vyšleháme vysokoprocentní smetanu do tuha. Pro jistotu do ní můžeme zašlehat i smetafix, abychom měli jistotu, že bude opravdu držet. Polovinu smetany pak přesuneme do jiné nádoby a pomalu k ní zašleháváme karamelové salko. Poté karamelový krém necháme zatuhnout v chladu.
K připravenému pudinku přidáme změklé máslo a vyšleháme na hladký krém, nakonec ještě přimícháme šlehačku a krém vložíme také do ledničky.
Krok 6
Cukrářský sáček naplníme nejprve jedním krémem, nastříkáme ho na spodky větrníčků a pak přidáme ještě vrstvu druhého krému, přiklopíme čokoládovými pokličkami a před podáváním uložíme v chladu. Přeji dobré chutnání!